Detta är den arkiverade hemsidan för Kolla! 2010. Klicka här för att gå tillbaka till aktuella Kolla! året.

Kolla!-Samtal #3

Kolla!-Samtal #3


Upphovsrätt – är det någon som bryr sig?

Tisdag 26/1 kl 18.00

Många struntar i upphovsrätten. Totalt. Vissa kämpar för den, ofta för sent. Hur värderar man värdet? Hur skall kreatörerna kunna tjäna några pengar när dagens regelverk håller på att slås ut? Eller håller det verkligen på att slås ut?

Kolla!-Samtalet på tisdag kommer att behandla ämnet från olika vinklar, kreatörernas utsatthet vid luddiga överrenskommelser, stora företags övertag i avtalsskrivning och vilka regler vi pratar om i den digitala världen.

Owe Gustafson, hans elefanter från Fem myror är fler än fyra elefanter ser vi omkring oss dagligen. De trycks på allt från plåster till strumpor, men Owe själv har blivit helt frånkopplad från sina egna verk. Josefine Engström förmedlar sina illustratörers tjänster och arbetar i djungeln av deras rättigheter dagligen. Anders Rydell har mycket att säga om saken via sitt journalistiska arbete då han allt som oftast kretsar kring ämnet. Senast i boken Gratis. Vad är värt att skydda och till vilket pris?

I panelen för diskussion:

Owe Gustafson, illustratör, konstnär och författare. Owe är verksam såväl nationellt som internationellt, med utställningar, som föreläsare och på illustratörsuppdrag. Såklart bör Fem myror är fler än fyra elefanter nämnas. www.owegustafson.se 

Anders Rydell, författare, redaktör, och föreläsare. Han bevakar främst konst och formgivning, han är chefredaktör för Konstnären och arbetar även med Bon, Rum och Aftonbladet. Han har bland annat skrivit den omtalade boken om Piraterna, Gratis och Noll Noll. www.andersrydell.se

Josefine Engström, grundare av NU Agency som är en agentur för illustratörer. Hon har tidigare undervisat i illustration och grafisk design på London College of Communication. www.nuagency.se

Åsa Anesäter, jurist på Svenska Tecknare. Åsa tidigare arbetat med upphovsrätt på STIM och KLYS. Hon föreläser inom området, och är med i arbetet med en utredning av en ny upphovsrättslag. www.svenskatecknare.se

Leder samtalet gör Linda Johansson, projektledare för Kolla!

Bild: från Fem myror är fler än fyra elefanter, av Owe Gustafson

Dela |

KOMMENTERA


2 KOMMENTARER
 1. Såg inte att nämnde illustratör till bilden, ni har väl bett om lov…?

  — Rasmus

 2. Hej
  Det är ju helt självklart att man har upphovsrätt på allt man gör inom kultur, musik, uppfinningar mm.
  Jag ska själv kunna få välja om man vill avstå från arvode och sina inkomster i framtiden.
  De som tycker att man har ”råd” att avstå från sina inkomster ska få göra det valet själv.
  För mig är det helt obegripligt att man överhuvudtaget inte vill bevaka sina rättigheter.
  Jag har aldrig stött på någon yrkesgrupp överhuvudtaget som inte vill ta till vara sina rättigheter ifråga om inkomster mm, några andra alternativ tycker jag personligen verkar helt absurt .
  Vi lever ju på 2010 talet då man borde vara lite mera uppdaterad ang. mänskliga rättigheter mm. som ju egentligen det handlar om i grund och botten. Ingen annan människa ska tala om för mig att det här ska du avstå ifrån ang. dina rättigheter.
  Det är mycket bra att ni tar upp frågan.
  Med vänliga hälsningar
  Bo Lundwall

KOMMENTERA

  Obligatorisk
  Obligatorisk, kommer ej publiceras