Detta är den arkiverade hemsidan för Kolla! 2010. Klicka här för att gå tillbaka till aktuella Kolla! året.

Boken till mig

Boken till mig

Jag var 12 när jag hittade mammas ”Boken till dig” (Bonniers, 1959) hemma hos mormor och morfar. Den låg i samma låda som en pärm med mammas egna teckningar. Jag tryckte boken till mitt bröst och sedan dess har jag sett till att alltid ha den inom armlängds avstånd.

Kerstin Thorvall, lebenskvinnan, arbetsmyran, den rädda rebellen, var en driven författare och en fantastisk tecknare redan då. Hon hade visserligen inte hittat sitt ämne, men linjen var säker. Och bilderna följer innehållet så fint. Mindre svart-vita pennteckningar ligger utspridda i de breda yttermarginalerna. Då och då avbryts texten av en illustration över ett helt uppslag eller en sida. Färgerna är svart + 1. Chocking pink. Skyddsomslagen är borta på båda mina exemplar, men det gör inget.

En del snackar om den första skivan de köpte för egna pengar. Den första låten som verkligen betydde något. Musik som  formade deras liv.

Jag tänker på Thorvalls teckningar i ”Boken till dig”. Dom var först. Och de finns kvar.

Bilder: Mina två exemplar av ”boken till dig”.

Dela |

KOMMENTERA


1 KOMMENTAR
  1. Du som kan det där med grafisk design: Du måste även nämna den som gjort lay-outen på denna bok! Personligen tror jag att den skickliga lay-outen i väldigt hög grad bidrog till att boken blev en best-seller. Bara några år tidigare hade en bok med samma syfte kommit ut: Tolv brev till Tonina, men den slog inte alls.

    Lay-outen är gjord av Per Engström, som hon sedan gifte sig med. Ett inspirerat samarbete

    — Hilda
KOMMENTERA

  Obligatorisk
  Obligatorisk, kommer ej publiceras