Detta är den arkiverade hemsidan för Kolla! 2010. Klicka här för att gå tillbaka till aktuella Kolla! året.

Frances revisited

Frances revisited

Plötsligt är det helt omöjligt att läsa något annat än serier. De enda romaner jag tittar åt är pocket, och då bara för att kika på omslagen.

I helgen läste jag till exempel äntligen ”Frances 2” (Édition Cambourakis) av Joanna Hellgren. Det är en värdig uppföljare till ettan, då den föräldralösa Frances flyttar in hos sin moster Ada. Ada, som är ogift har redan hand om sin sjuka pappa och terroriseras av en självgod syster. Den självständiga Frances närvaro inspirerar henne att börja stå upp för sig själv.

I den andra delen fortsätter historien om mosterns frigörelse. Man får också följa hennes kärlekshistoria med grannen Louise. Samtidigt rullas historien om Frances föräldrar upp. Pappan August, en drömmare, råkar göra den mycket unga och frihetstörstande Ester gravid. För Ester är det som om hennes liv hade tagit slut. August ser det som att han har fått chansen till en andra familj efter att ha vänt den första ryggen.

Joanna Hellgren har lagt stor vikt vid karaktärernas gester och kroppsspråk. Det ser ut som att hon har starka minnen av sin egen barndom. Linjerna är tunna, ömtåliga. Ibland känns personerna så sköra att det är svårt att läsa vidare. Samtidigt blir man glad – Ester, Louise, Frances och Ada – jag tycker så mycket om er och saknar er redan.

Frances 1 finns hos hökarn, Frances 2 kommer i augusti på Galago förlag.

PS Nya Rocky (nr 18) kommer den här veckan!

Dela |

KOMMENTERA
KOMMENTERA

  Obligatorisk
  Obligatorisk, kommer ej publiceras