Detta är den arkiverade hemsidan för Kolla! 2010. Klicka här för att gå tillbaka till aktuella Kolla! året.

Prima ballerinor

Prima ballerinor

Varför gillar jag Karen Kilimnik? Är man inte trött på målningar baserade på bilder ur mode- och kändispress? Kate Moss, Leonardo diCaprio och Paris Hilton – blir de verkligen mer intressanta bara för att de är förevigade i olja istället för på en skvallerblogg? Och vad tillför Kilimnik egentligen när hon gör sina tolkningar av Delacroix och Degas? Jag blir lite sur eftersom jag egentligen inte tycker att hennes val av motiv är tillräckligt intressant. Men så är det ju titlarna. Uppenbara kändisporträtt får titlar som om de var ur hennes eget fotoalbum. Och hon är konsekvent, hon tröttnar aldrig på sitt ämne. Hennes fascination går antagligen att uppfatta som ironisk men är troligen helt äkta. Och hon har ett handlag som är – som man sa i förorten förr i tiden – asjävelbra.

I sommar ställer Kilimnik ut tillsammans med Joseph Cornell (1903-1972) på galleriet Sprüth Magers London-filial som ligger lite hemligt till i Mayfair ganska nära Commes des Garcons varuhus Dover Street Market. Joseph Cornell är känd för sina fantastiska assemblage. Kopplingen mellan de båda konstnärerna sägs vara deras gemensamma fascination för balett och ballerinor.

Joseph Cornell Karen Kilimnik Sprüth Magers London. 9 juni–27 augusti 2010.


Bilder:

Karen Kilimnik (f. 1955 i USA). Two Dancers on a stage, Paris, 2004. Sprüth-Magers, London.

Joseph Cornell (USA, 1903-1972). Habitat Group for a Shooting Gallery, 1943. Des Moines Art Center, Coffin Fine Arts

Dela |

KOMMENTERA
KOMMENTERA

  Obligatorisk
  Obligatorisk, kommer ej publiceras