Detta är den arkiverade hemsidan för Kolla! 2010. Klicka här för att gå tillbaka till aktuella Kolla! året.

Kolla!-samtal

För att invitera och engagera krävs närvaro och åsikter. Vi bjuder in till samtal med inspirerande talare och dig som deltagare (om du vill, det går fint att bara insupa andras ord också).

Formen är enkel, vi ses, delar med oss av tyck och tänk, pratar ihop oss över ett glas med något innehåll och går hem som mer lustfyllda personer.

Kolla!-samtal #4

Kan du fortfarande ta del av, då det är en podcast.

Varje år byter Kolla! kostym, och engagerar nya formgivare för dess uttryck. Kolla!-Samtal #4 är en diskussion kring form med Hjärta Smärta (Angela Tillman Sperandio och Samira Bouabana) som visualiserar Kolla! 2010, den åttonde upplagan av Kolla! Intervjuar dem gör Nina Beckmann.

Att ifrågasätta vad och hur saker görs är något som designbyrån utgått ifrån, hur vi samtalar om design är något som de tagit fasta på i arbetet med Kolla! Ordets vikt är röd tråd som löper genom hela projektet i år. Hur låter det egentligen när vi talar om design?

Lyssna här

Kolla!-samtal #3

Hölls uppe hos Svenska Tecknare på Liljeholmen, Stockholm. Ämnet var upphovsrätt och inbjudna gäster var Owe Gustafson, illustratör, konstnär och författare. Anders Rydell, författare, redaktör, och föreläsare. Josefine Engström, grundare av NU Agency som är en agentur för illustratörer samt Åsa Anesäter, jurist på Svenska Tecknare.

Att illustratörens position i förhandlingar måste stärkas och att upphovsrätten behöver uppdateras var de flesta överens om. Några frågor som diskuterades livligt under kvällen var upphovsrätten på nätet, friköp, yrkeskårens svagheter och hur man värderar ett arbete.

Kolla!-samtal #2

Ägde rum i Göteborg, närmare bestämt på Hey, It´s Enrico Palazzo. Designbyrån Happy F&B:s Andreas Kittel talade om den kreativa processen och om hur man egentligen tävlar i grafisk form.

Andreas Kittel vann en av Kolla!s guldmedaljer 2009 för sitt arbete med Röhsska Museet. Happy F&B var även nominerad för Arkitekturmuseet och för Semrén & Månssons grafiska uttryck.

Kolla!-samtal #1

Gick av stapeln i Malmö på Form/Design Center den 15 oktober. I samband med Kolla!-utställningen bjöds den skånska publiken in för att influeras och inspireras. Ett samtal med författaren, konstnären, illustratören, visionären, hans titlar är många, allkonstnären Eric Ericson. Han bjöd på en härlig kväll och delade med sig av sig själv och tankar kring kvalité inom grafisk design idag. Vart har den tagit vägen?

För fullsatt hus diskuterade vi Erics böcker, posten kom upp naturligtvis, han visade sin 21 meter långa illustrationsbok, talade om kommande projekt och filosoferade kring arkitektoniska verk och förpackningsdesign i vår vardag. Det blev en livlig diskussion med en engagerad publik.

Mer om Eric www.ee-projects.com och i nästa nummer av Tecknaren.