Detta är den arkiverade hemsidan för Kolla! 2011. Klicka här för att gå tillbaka till aktuella Kolla! året.

Byggstudio på Arkitekturbiennalen i Venedig

De senaste månaderna har nordiska arkitekter och formgivare avlöst varandra på Venedigbiennalens Nordiska paviljong. Projektet heter At Work With och är initierat av Tor Lindstrand a. k. a. Economy och Anders Johansson och Erik Wingqvist från Testbed Studios på uppdrag av Arkitekturmuseet i Stockholm. At Work With är en plats för diskussion, filmvisningar, interaktion, provokation, drömmar, matlagning och olika ryck. Den senaste tiden har t ex norska Rintala Eggertsson, finska Boing Being norsksvenska Byggstudio avlöst varandra. Här berättar Hanna Nilsson och Sofia Østerhus från Byggstudio om sin upplevelse av biennalen.

Vad gjorde ni?
Vi är intresserade av människors relation till växter och hur man använder växter i olika sammanhang. Tidigare har vi samlat på krukväxters bakgrundshistorier i Vintage Plant. På biennalen ville vi undersöka ämnet växter i förhållande till specifika miljöer, kan man förknippa en specifik art med en viss byggnadstyp eller sammanhang? Finns det fina och fula växter?
Man kan säga att vi byggde upp interaktiva diagram med ganska vanliga växter i nordiska paviljongen. Besökarna kunde placera växterna i diagrammen med parametrar som fin/ful, manlig/kvinnlig, offentlig/privat i förhållande till olika värdeord. De kunde också para ihop olika interiörer med olika växter (pappersmodeller) och lämna tips på sitt favoritträd på en World Tree Map. Tidigare har vi samlat in folks bästa trädtips i Botkyrka, nu utvidgade vi till hela världen.
Vi hoppas att detta kan bli en inledning till att börja jobba med att formge offentliga planteringar.

Hur togs det emot?
Många besökare på arkitekturbiennalen kollar mest på själva huset nordiska paviljongen och speciellt träden, men resten är väldigt nyfikna och dök lätt in i våra ämnen. Speciellt barn och yngre människor verkade precis förstå vad vi höll på med och dem kunde man ha roliga växtsamtal med. Folk tycker om att delta! Trädkartan var en succé, man behövde inte förklara något, folk markerade lydigt ut sitt träd och skrev ner en massa om det.
Folk hade väldigt lika växtåsikter när det gällde att dela in dem i offentliga och privata. När det gällde växters status var det också ganska lika men vissa besökare verkade ligga ”före” andra. Många tyckte att orkidén hade hög status, andra hävdade dock att den är på väg ner eftersom den nu finns överallt.
Många log och såg glada ut när de förstod vad vi höll på med. Det var speciellt och intressant att vara med under hela utställningen, att se hur besökarna gick runt och vad de fastnade för. Det brukar man ju inte studera så i detalj som vi nu fick möjlighet till.

Hur var det för er?
Roligt att möta så mycket folk och att det var så mycket unga människor där!
Men svårt att bedöma hur mycket vi syntes, en vecka går ganska snabbt och folk verkade ha ganska bråttom, de har tydligen en begränsad tid att tillbringa inne på området.
Vi hade inte tid att kolla runt så mycket på de andra utställningarna, men själva området med alla paviljonger är speciellt och lite overkligt. Pampigt men ganska gammaldags idé med skryt från olika länder. Ganska varierande innehåll och kvalitet verkar det som.
Det var kul att vara värdar för nordiska paviljongen! Vi låste och öppnade varje dag. Spännande att snoka i förrådet där varje nordiskt land har ett eget skåp med sitt namn ingraverat i mässing. Det kändes speciellt och lite gammaldags det med. Paviljongen är ju lite sliten och förfallen här och var, det var överraskande.
Venedig i sig är så fint, det bästa var när vi fick buda växter i båt till biennalen från en plantskola som låg mellan några kanaler. Stockholm känns inte som nordens Venedig efter det.

Bild: Byggstudio. Titta på At Work With-hemsidan. Där finns länkar till alla medverkande och deras projekt.

Byggstudio på Arkitekturbiennalen i Venedig

Kommentarer

Skriv en kommentar

  Obligatorisk
  Obligatorisk, kommer ej publiceras