Detta är den arkiverade hemsidan för Kolla! 2011. Klicka här för att gå tillbaka till aktuella Kolla! året.

Peter Saville, 70-tal konstskola och The Factory

Det började egentligen redan i grundskolan i Manchester, intresset för grafisk design. Då visste han bara inte att det var så det kallades. Saville berättade om hur han och hans kompis Malcolm Garrett tillbringade det mesta av sin tid i teckningssalen och hur dom var enormt inspirerade av popkonsten som florerade då. Hur dom brukade göra sina egna skivomslag, när deras unga bildlärare sa till dem en dag; killar har ni någonsin funderat på att plugga grafisk design?

Saville berättade hur han gick hem till sina föräldrar med en bra och en dålig nyhet. Den goda var att han ville ta en examen, den dåliga var att han skulle söka till en konstskola. Och på den vägen är det. 1978, samma år som Saville tar sin examen från Manchester Polytechnic i grafisk design, gör han sin första affisch för Tony Wilsons ”Factory Club”. 1979 startar det legendariska skivbolaget Factory Records och om detta berättar Saville väldigt underhållande. Som han säger, ingen av oss hade en aning om hur man driver ett företag.

Utifrån detta perspektiv så gör alla lite som dom tror man ska göra. Så Saville ”leker” skivomslagsmakare och gör som han tror en sån gör, Rob som var manager för Joy Division, ja han försökte vara lite som han tänkte en manager skall vara. Allt detta resulterade i en helt autonom grupp berättade Saville där ingen hade synpunkter på vad de andra gjorde. Detta lägger också grunden till företagskulturen i The Factory och kom att bli företagets filosofi, av en ren slump berättar Saville.

Kommentarer

Skriv en kommentar

  Obligatorisk
  Obligatorisk, kommer ej publiceras