Detta är den arkiverade hemsidan för Kolla! 2011. Klicka här för att gå tillbaka till aktuella Kolla! året.

Peter Saville, 80-tal New Order, Peter Saville & Associates och Nick Knight

I Savilles fall, hade inte ens banden på Factory Records åsikter om skivomslagen alla gånger. Under tioårstid (från 1981), gjorde han skivomslag till New Order där bandet inte ens såg omslaget innan skivan var tryckt och färdig. Efter Ian Curstis självmord (Joy Division) förändrades allt. Från Joy Division, bildades New Order. I New Order rådde alltid total oenighet. Därför skötte alla sitt. Bandet spelade in dom skivor dom ville ge ut. Saville gjorde de omslag till New Order han ville göra, utan att ens ha lyssnat på musiken. Martin Hannah som var producenten, ja, han producerade kommande New Order album så som han ville. När skivan var klar, först då fick alla involverade ta del av helheten.

Det som slår mig när jag sitter och lyssnar på herr Saville är att han är ju bara 55 år gammal, det är ju ingen ålder. Men han pratar redan så oerhört mycket i ett retroperspektiv, i en svunnen tid. Det är som att det var ”då allt hände”. Då under sjuttio och åttiotalet, kanske till och med nittiotalet. På något sätt gör det mig lite vemodig, hur han åker runt världen och föreläser om det han gjorde för fyrtio år sedan. Det är nästan som att han blir fången i sitt egna förflutna.

Saville lämnar Factory Records i slutet av sjuttiotalet. Han berättar, pappa sa åt mig att skaffa ”ett riktigt jobb” med lönekuvert varje månad. På Factory fick ingen betalt, det fanns inga pengar. Men vi gjorde det vi ville.

Han flyttar till London och tar anställning som Art Director på Dindisc, en del av Virgin Records under några år. Gör omslag till Ultravox och Roxy music. Samarbetar samtidigt med Ben Kelly som startar den nya nattklubben Hacienda i Manchester. På så sätt vill Factory Records grundarna återgälda  ungdomarna från Manchester, genom att öppna en nattklubb till dem. Efter Ian Curtis bortgång börjar Joy Division skivorna sälja väldigt bra och helt plötsligt finns det pengar. Pengar som investerades i Hacienda. Saville berättar, Hacienda stod helt tom under fem, sex år. Det vi ville ge till Manchesters unga ville dom inte ha.

När jag läser Design Museums utmärkta biografi över Peter Saville inser jag att The Factory tiden där Peter Saville var med, i Manchester var ett år! På Saville, i hans lunchsamtal lät denna tid nästan som ett decennium. Med denna vetskap är det ännu mer fascinerande hur enormt inflytelsrik denna epok har varit, både musikaliskt och estetiskt med de affischer och skivomslag Saville formgav. Slutet av sjuttiotalet var verkligen hans stora genombrott.

Åttiotalet fortsätter, Saville slutar på Virgin, öppnar sin egna designstudio, Peter Saville Associates ihop med Brett Wickens. Man arbetar med band som Wham!, Peter Gabriel, gör designprogram till Whitechapel Art Gallery i London. Det är under åttiotalet Saville hittar in i modevärlden. Via fotografen Nick Knight som Saville gjort visitkort till, drar Knight med Saville i Yohji Yamamoto samarbetet som pågår under många år.

Peter pratar om samarbetet med Yohji, efter ett tag var det jag och Yohji – mot företaget Yohji Yamamoto. Dom hatade ”Game over” kampanjen vi gjorde 1991, cheferna gillade den inte alls. Yohji hade ju flera linjer i  företaget Yohji Yamamoto. Det var de lite mer tillgängliga kläderna, dem som drog in pengarna. Sedan var det de mer avantgardistiska, det var dem som Yohji ville göra och utvecklades av. Det slutade med att jag gjorde Art Direction som cheferna inte ville ha och Yohji gjorde kläder ingen kunde ha på sig. Det var den typen av kläder som arkitekter köpte och hängde på väggen, säger Peter och skrattar.

Kommentarer

Skriv en kommentar

  Obligatorisk
  Obligatorisk, kommer ej publiceras