Detta är den arkiverade hemsidan för Kolla! 2011. Klicka här för att gå tillbaka till aktuella Kolla! året.

Peter Saville, 90-tal ekonomisk kris, Suède och The Apartment

1990 Peter Saville and Associates går en ekonomisk kris till mötes. Företaget är konkursmässigt och Saville beger sig till USA för att sedan som han själv säger bli räddad av Pentagram. För mig var det en masterutbildning i grafisk design, jag hade aldrig lärt mig några regler jag hade inte lärt mig hur saker fungerade i verkligheten. Pentagram tog in mig som delägare, så det var ingen degradering. Här lärde jag mig massor andra saker. Hur designuppdrag fungerar med riktiga kunder, där man tar mycket betalt per timme. För mig tog dem 1300 pund i timmen, och detta var 1990. En sjuhelsikes massa pengar. Men det funkade inte. Jag kunde inte vara så lönsam. Speciellt inte för en kille som jag som aldrig kom in på kontoret före lunch.

1991 upphör Factory Records. Efter två år på Pentagram jobbar Saville på lite olika byråer, bland annat i Los Angeles för att sedan återvända till London 1995 och starta ”The Apartment” med den tyska reklambyrån Meiré and Meiré. Det är även denna tid, 1996 Saville och Knight gör det banbrytande omslaget till Suède ”Coming Up”.

Kommentarer

Skriv en kommentar

  Obligatorisk
  Obligatorisk, kommer ej publiceras