Detta är den arkiverade hemsidan för Kolla! 2011. Klicka här för att gå tillbaka till aktuella Kolla! året.

Lillian Bassman och Carin Goldberg med i Hall of Femmes

Ikväll är det release för två nya böcker i Hjärta Smärta och OysterPress bokserie Hall of Femmes.

Den här gågen är det Lillian Bassman och Carin Goldberg som skildras i ord och bild. Lillian Bassman jobbade tillsammans med Alexey Brodovitch, legendarisk formgivare på Harper’s Bazaar, och blev senare själv art director på Junior Bazaar och så småningom modefotograf extraordinaire.När jag googlade henne hittade jag följande passus på Wikipedia om vad som hände sen. Det gjorde mig väldigt nyfiken på Lillian Bassman som person:

”In the early 1970s Lillian Bassman, among the most important fashion photographers of the 20th century, made the decision to dispose of her career, quite literally. Artists do this all the time without the intent — giving themselves over to excess, retreating to ashrams — but Ms. Bassman’s approach was aggressive and determined. Disillusioned by the costuming of the late 1960s, she had had enough of fashion and expressed her disdain by destroying decades’ worth of negatives and placing others in a trash bag in the coal room of her Upper East Side carriage house. Her era of furtive eroticism was over, and there was no point in scrapbooking it.”

Va!?

Carin Goldberg började sin karriär som designer på CBS i slutet av 70-talet. För att klara det var man
enligt henne, tvungen att vara ”a cool, irreverent, experimental, hungry, talented smart-ass”.

Kl 18 ikväll börjar releasen och 18.30 leder allas vår Nina Beckmann ett samtal med Angela Tillman Sperandio, Samira Bouabana och redaktören Ika Johannesson.

Plats: Antalisbutiken (f d Map f d Svenskt Papper) på Birger Jarlsgatan 23 i Stockholm.

Bild: Hjärta Smärta har gjort en poster av ett Lillian Bassman-fotografi.

Lillian Bassman och Carin Goldberg med i Hall of Femmes

Kommentarer

Skriv en kommentar

  Obligatorisk
  Obligatorisk, kommer ej publiceras