Detta är den arkiverade hemsidan för Kolla! 2011. Klicka här för att gå tillbaka till aktuella Kolla! året.

Hjältinna

Leanne Shapton är kvinnan bakom boken ”Important Artifacts and Personal Property from the Collection of Lenore Doolan and Harold Morris, Including Books, Street Fashion, and Jewelry” som kanske några av er har hemma i bokhyllan. Det är en underbar liten fotobok. Utklädd till auktionskatalog listar den objekt ur ett vanligt kulturarbetarhem samtidigt som den berättar historien om ett förhållandes uppgång och fall. Idén är lika genial som genomförandet är konsekvent.

Leanne Shapton är dessutom en renommerad illustratör och – förläggare.

Tillsammans med ett helt gäng andra driver hon J&L Books, ett litet, ideellt förlag som ger ut böcker av illustratörer, fotografer och en och annan skribent. Leanne Shaptons egen bok ”Toronto” är ett exempel. ”Drawings on Hands”, teckningar av händer samlade av Serge Onnen, ett annat.

Bild: Leanne Shapton, Asleep at DJ’s house, 2002. Ur boken Toronto.

Hjältinna
1 kommentar

Kommentarer

  1. Hej jag hittade precis en fin porträttbild på Leanne Shapton på Drawn&Quarterly’s blogg:
    http://4.bp.blogspot.com/_Kli3zhwFMK0/TUmdvPoAQfI/AAAAAAAAANA/ZzWz9ZxsSxI/s1600/LeanneAdrianNEW.jpg
    Killen heter Adrian Tomine och har just släppt ett album om alla jobbiga grejer man måste göra innan man gifter sig. Yada yada.

    — sara

Skriv en kommentar

  Obligatorisk
  Obligatorisk, kommer ej publiceras