Detta är den arkiverade hemsidan för Kolla! 2011. Klicka här för att gå tillbaka till aktuella Kolla! året.

Utopi – ny tidning för snyggt tecknade serier

I mitten av mars släppte Kolik Förlag det första numret av Utopi, en ny tidning för episka serier. I samband med releasen publicerades ett ”Utopisternas Manifest” i Dagens Nyheter. Jag blev mest imponerad av att de hade lyckats få in en så fin annons alldeles gratis i vår största dagstidning. I annonsen/manifestet stod det bland annat:

”De senaste decennierna har kulturen och seriekonsten i synnerhet dominerats av realistiska och självbiografiska uttryck. Nu slår pendeln tillbaka. Vi är en ny generation serieskapare som vill förändra världen med episka serier. Vi har aptit för det vackra, det storslagna, det dramatiska, vi älskar uttryck som fyller oss med svindel och tar oss till andra världar.”

Jag köpte tidningen, läste roat Lina Neidestams serie om en kåt huldra, och la den sedan åt sidan. Jag bläddrade igenom den några gånger och kunde konstatera vad jag hela tiden misstänkt, att det här med utopi, eskapism och att bryta med tidigare serietrender egentligen mest handlar om en vilja att publicera ”snyggt” tecknade serier. Bra där.

Till slut läste jag tidningen från pärm till pärm. Och det pompösa i manifestet liksom bara rann av hela tidningen. Utopi är inte alls någon humorlös flykt in i barndomens D&D eller Star Wars. Det sammantagna intrycket av Utopi är att serieskaparna har gjort en kärleksfull och  humoristisk – svensk – tolkning av genren äventyrs- och science fictionserier.

Tack för det.

Utopi – ny tidning för snyggt tecknade serier

Kommentarer

Skriv en kommentar

  Obligatorisk
  Obligatorisk, kommer ej publiceras