Detta är den arkiverade hemsidan för Kolla! 2011. Klicka här för att gå tillbaka till aktuella Kolla! året.

Öländsk Outsider Art

Mellan 1852 och 1932 levde bonden, sjömannen och bildhuggaren Johan August Gustafsson, även kallad Gustaf-Jon i Segerstad på Öland. Ibland kallades han för ”Farao”. Det sas att Gustaf-Jon hade  rott en eka med en skulptur föreställande Farao hela vägen från Öland till Stockholm för att kunna medverka vid Stockholmsutställningen 1897. Om denna historia är sann eller inte kan du läsa i boken ”Den öländske faraonen” (Carlsson bokförlag) av Lillemor Derr.

Idag finns också ett litet  J.A.G.S Museum i Segerstad på södra Öland.

Bild: Farao i Påfågeltronen. Fotograferad 1914 i konstnärens hem. Fotograf: Hilding Havrenius

Öländsk Outsider Art

Kommentarer

Skriv en kommentar

  Obligatorisk
  Obligatorisk, kommer ej publiceras