Detta är den arkiverade hemsidan för Kolla! 2011. Klicka här för att gå tillbaka till aktuella Kolla! året.

Illustration


Esther Pearl Watson (US)

Esther Pearl Watson växte upp i Dallas / Fort Worth. Hennes familj flyttade ofta, eftersom hennes fars hobby att bygga enorma flygande tefat av metallskrot och bilmotorer inte alltid funkade bra med grannarna. Esthers bilder är ofta öppet berättande, tydliga men med gåtfulla scener av hus eller siffror prydda med strängar av prosa som berätta precis tillräckligt mycket för att få igång åskådarens egen fantasi och önskan att veta mer. Vissa är om familjen, några om platser, och alla har ett rikt inre liv. Hennes verk utan ord är precis lika berättande och utövar en djup känslomässig dragning.

Esther tecknare serier (Unlovable), målar, illustrerar. Hon har en BFA (Bachelor of Fine Arts) från Arts Center of Design. Hon har föreläst i USA och Europa och undervisat både på Pratt Institute i Brooklyn samt ”Art Center College of Design” i Pasadena.

Geneviève Gauckler (FR)

Vi vill få in lite franskt i årets tävling men framför allt vill vi få in Genevieves värld. För den är rolig och annorlunda. Med sina karakteristiska figurer placerade i riktiga miljöer hittar hon en lekfull blandning. Hon har sitt alldeles egna formspråk, för att inte säga alldeles ”egna värld” med dessa fantastiska figurer. Ibland endast svarta, ibland uppbyggda i fantasifulla 3D stilleben.

Med en bakgrund på boo.com under nittiotalet har hon jobbat med grafisk design, såväl som Art Direction och illustration. Idag bosatt i Paris och har nyligen gjort experimentella musikvideos med kollektivet Pleix.

Genevieve är även representerad av London agenturen Big Active. Hon har undervisat på Berghs Soc samt föreläst i Stockholm tidigare.

Angus Hyland / Pentagram (UK)

Som grafisk formgivare och partner på Pentagram i London har Angus en uppsjö av statyetter och diplom i sin samling. Han har jobbat med kunder som BBC, Renalut, British Museum, Penguin Group med mera.

Varför vi vill ha med Angus i årets jury för illustration är för hans skarpa öga samt att han har varit redaktör för illustrationsböckerna ”Hand to Eye, Contemporary Illustration” och ”The Picture Book, Contemporary Illustration”. Båda utgivna av Laurence King.