Detta är den arkiverade hemsidan för Kolla! 2011. Klicka här för att gå tillbaka till aktuella Kolla! året.

Samarbetspartners

Fälth & Hässler är Kollas! huvudsakliga samarbetspartner även i år. Det är vi oerhört glada för, då vi verkligen uppskattar den känsla för kvalité och yrkeskunnande som detta tryckeri besitter. Tomas Ek, Helena Fagerström och Anders Fasth ledsagar oss genom repro och trycksaksproduktion ännu en gång med årets Kolla!-katalog formgiven av Susanna Barrett. Ute i butik den 7 april. Här kan du läsa lite närmre om Fälth & Hässler, deras idéer, vad de önskar åstadkomma samt att de nu mer tillhör Elanders.

Fälth & Hässler – idé och produktion
Ett mantra som följt oss genom åren är att ”vi är vad vi levererar”. Det låter tämligen banalt och lite slitet men så enkelt är det. Bra trycksaker händer inte bara så där. Kommunikation med kunden, formgivaren eller fotografen är extremt viktig. Vad vill man? Vad förväntar man sig?

I de fall där vi välkomnas tidigt in i processen har vi de största förutsättningar att tillsammans lyckas lite extra. Det är fantastiskt tillfredsställande att bidra med förslag till repro, tryck eller bindlösningar som kan öka slutproduktens värde. Här blir vi ofta inbjudna av våra kunder.

Vi har varit ganska roade av att försöka ”sticka ut”. Utveckla extrema metoder för att nå lite längre. Att ständigt ha det kritiska ögat påkopplat tillsammans med en hög dos av passion för det vi gör.
Vi har under de senaste 14-15 åren arbetat hårt med att förfina metoder som går utanför standard. Det som i hög grad blivit vårt signum, dvs att maximera bilder i tryck. Många gånger på svåra papper där det inte alla gånger är självklart. För att möta både våra egna samt många av våra kunders krav ser vi att standardvärden som ISO ger inte räcker till. ISO är ett fantastiskt verktyg men stannar många gånger vid ”tillräckligt bra”. Ett par specialiteter är fortfarande bildbearbetning och högdensitetstryck på obestruket papper samt svartvita produktioner där vi arbetar med triplex som oftast separeras mellan två svarta och en grå i kombination med partiell lack på bilderna är en höjdare. Det är helt makalöst hur nära en fotografisk print man kan komma. Magiskt! I de allra flesta fall är det kombinationen av att vi bearbetar bilderna före tryck som gör skillnaden. Tryck utanför standard kräver bildbearbetning utanför standard.

Fälth & Hässlers nuvarande kunder – vad kommer Elanders kunna tillföra/förbättra för dem?
Tillsammans med Elanders kommer vi att kunna erbjuda ett bredare register av produkter och tjänster som för oss tidigare varit omöjligt. Jag tänker på distributionslösningar, digitala tryck/bindmöjligheter, databashantering, förpackningar och mycket annat. Elanders tryckerier i Polen, Ungern och Kina kommer definitivt vara ett tillskott till vår förlagsmarknad där vi genom åren tappat en hel del pga priser vi inte lyckats matcha. Jag är personligen väldigt nyfiken på High Ends tryckeriet i Ungern.

Lite om Fälth & Hässlers moderna sätt att marknadsföra sig – seminarier, Facebook mm?
För det första är det viktigt att våra kunder känner igen sig  i vårt nya sammanhang och självklart också i vårt sätt att arbeta. Vi värnar för det familjära men nu med de stora möjligheterna. Helt enkelt det bästa av två världar.

Vi har kontinuerligt föreläsningsuppdrag i branschen för ex Förlag, Fotosammanhang, Konstfack, Universitetet mm.

Vår största exponering varje år är på bokmässan i Göteborg. Där har vi till skillnad från våra konkurrenter har skapat en otrolig mötesplats där våra kunder kan komma ifrån mässyran en stund och relaxa med en kopp kaffe eller ett glas vin. Evenemang och föreläsningar kommer och går. Lunch, signerad Leif Mannerström, har serverats. Ostron och Champagne framåt eftermiddagen! Det är inte synd om oss den veckan.

Facebook skapar ett lättsammare sammanhang än webbsidan och är mer snabbfotat.

Fälth & Hässler och  miljön?
Vi har kontinuerligt arbetat mot miljövänligare processer och inte minst vägledning för att minimera miljöpåverkan. Bortsett från FSC har vi inte varit kopplade till någon annan miljömärkning. När vi nu integreras med Elanders kommer vi bokstavligt in till ett dukat bord med alla miljömärkningar man kan tänka sig.

När ett Fälth & Hässler-kapitel nu tar slut – något om de roligaste och bästa händelserna som varit?
Det bästa vi gjort är när vi på allvar började arbeta med egna uttryck i bildrepron. Det var först då vi började nå höjder. Det roligaste är alla spännande uppdrag som följer när man håller en hög nivå.
Det har gett frukt i form av tryckutmärkelser i USA, Frankrike, Norge och naturligtvis Sverige där vi varje år tar hem ett antal utmärkelser. Det kan inte hjälpas. Det är roligt att vinna!