Tack för i år!

Vinnarna har gått hem med sina diplom, Kolla!-utställningen har monterats ned och ljudet av applåderna under prisgalan ringer inte längre i öronen hos dem som var där på Astoria. Vad vi har kvar av årets Kolla!-tävling är katalogen, minnena och hemsidan. Så vad är det vi har varit med om och vad har vi lärt oss? Jag kan bara tala för mig själv och vad tänkte jag kring grafisk design och illustrationer innan jag började arbeta med årets Kolla!-tävling? Och vad visste jag om dem som har illustration, grafisk formgivning och tecknandet och den rörliga bilden som sina yrken? Inte mycket och ändå är detta en värld som jag tidigare gläntat på dörren till många gånger. När jag nu öppnat den på vid gavel och klivit in har jag befunnit mig i ett på många sätt välbekant universum.

Det finns skillnader, har jag märkt, men det är mer som förenar än som delar Svenska Tecknares medlemsgrupper. Och som den journalist jag är ligger det i min natur att förenkla och sammanfatta verkligheten, gärna på ett slagkraftigt sätt. För att sätta ett ord på vad ni håller på med tycker jag att termen ”kommunikation” fungerar alldeles utmärkt. Ju längre jag har jobbat med Kolla! desto mer tycker jag att det stämmer. Alla jag har träffat har sökt sig till sina respektive yrken för att de vill uttrycka något eller sig själva, för att de vill förändra något eller för att de vill göra världen begriplig. Och för en skrivande journalist som jag, som kan dela ambitionerna, känner jag att mitt främsta verktyg – det svenska språket är mitt största handikapp. Det ligger något i det gamla uttrycket att en bild säger mer än tusen ord. Framför allt så kan en bild förstås på flera olika språk och de begränsningar jag ibland kan känna har ingen jag träffat givit uttryck för.

Lite avundsjuk blir jag på medlemmarna i Svenska Tecknare som i Lennart Eng har en ordförande som är nyfiken på och positivt inställd till framtiden. Saker har blivit bättre, slog han fast när jag intervjuade honom, medlemmarna behöver inte kämpa för att få tillbaka sina original från giriga uppdragsgivare. Den tekniska utvecklingen har även öppnat upp hela världen för svenska grafiska formgivare, illustratörer och tecknare. En arbetsmarknad och en framtid som de grafiska formgivare, tecknare och illustratörer som jag har träffat under det här arbetet står väl rustade för att möta. Vilket gör att det redan nu finns skäl till att se fram emot nästa års Kolla!

Daniel Golling

 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.