Omslag: Sara R Acedo

Mod och misslyckande

Kolla! 2014 är en hyllning till modet och misslyckandet. Vi vill uppmärksamma och ge kärlek till den fantastiska bilderboken inget förlag ville ha, den perfekta pitchen ni lade ner 115 timmar på, men sen inte fick, logotypen som kunde ha förändrat allt.

Vi tror att det är i risktagande och modet att misslyckas vägen till framgång ligger. Och säkert ligger några av formgivningens och illustrationens potentiella mästerverk refuserade i era byrålådor. Nu kan era missförstådda darlings äntligen få ett nytt liv, och kanske den uppskattning de förtjänade från början.

Ett misslyckande kan också bero på dålig timing. När Tyson Gay spring 100 meter i Berlin 2009, så gjorde han det på den tredje snabbaste tiden genom tiderna – 9.71 sekunder. Men han vann inte. Det gjorde Usain Bolt, på den snabbaste tiden genom tiderna (9.58). I vilket annat lopp som helst i världshistorien utom just två, hade Gay vunnit. Så kanske det var med din logotyp eller spelkaraktär eller bokomslag också. Det var helt enkelt outstanding, men timingen var sisådär.

Eller kanske var det du som fick i uppdrag att ändra din skiss till något som passade förlaget/reklambyrån/filmbolaget etc bättre? Du kanske till och med är väldigt nöjd med utfallet. Det kanske var bättre ändå. Men du har aldrig riktigt kunna släppa din ursprungliga vision. Den hade något alldeles särskilt. Kanske borde du använda den till något annat? Nu kan den få vara med här.

För några år sedan hade vi en utställning i Svenska Tecknares monter på bok- och biblioteksmässan där formgivare fick visa sina ursprungliga förslag till omslag sida vid sida med det som blev slutresultatet. Det gav många tankar och insikter om dynamiken mellan beställare och kreatör, mellan marknadsavdelningar och visioner, och hur resonemangen såg ut emellan. Varje berättelse hade en text om hur resonemangen hade gått. En av de formgivare som var med i utställningen var Sara R. Acedo, skapare av många bokomslag, som visade upp den första skissen till Bitterfittan av Maria Sveland, med Erica Jong som modern. I det fallet är Sara väldigt nöjd med slutresultatet, men bara det faktum att man får se den första skissen visar hur stor skillnad i uttryck boken kunde ha fått.

Vi vill hylla dem som kom tvåa, de som är alltför storslagna för sin tid, de som lever i helt fel tid, de som haft för mycket mod, och de som blivit ratade. För det är genom modet att misslyckas som vi utvecklar vår omvärld, och det gäller i allra högsta grad kreativa yrken. Vi hoppas att ni alla letar igenom era gamla hårddiskar och skickar in era refuserade arbeten och ej fådda pitchar. Vi hoppas att bidragen blir så många att även om bara en bråkdel kan bli nominerade, så skapar vi en fantastisk plats på webben att diskutera och lära oss av modets och misslyckandets dynamik och av varandra.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.