Välkommen till Kolla! 2014

Äntligen öppnar den enda branchtävling för illustratörer, formgivare, animatörer med flera, som sätter kreatören i centrum. Inte kunden, inte producenten, utan den som med sin yrkeserfarenhet, idéer och estetik gjort själva jobbet. Det är en av de saker som gör Kolla! speciellt.

Årets nyheter:

  • Specialkategori för refuserade arbeten kopplat till temat ”mod och misslyckande”.
  • Slopad avgift för att skicka in bidrag.
  • Inga fysiska arbetsprover i första juryomgången.
  • Bättre inlämningsverktyg.
  • Registrera konto och gå tillbaka och ändra i din anmälan.
  • Comeback för tidigare strukna kategorier.
  • Chans att vinna folkets röst genom webbomröstning i oktober.

Att arbeta som kreatör handlar om att våga ta risker, att misslyckas, och att ha mod att gå vidare. Därför vill vi med Kolla! det här året hylla misslyckandets konst, och ge utrymme åt alla de refuserade idéer, ratade pitchar och bortvalda skisser som aldrig fick leva. Det är genom chansningar, misslyckanden och försök som låg före sin tid som utvecklingen drivs framåt, och det har alltid varit ett mål för Kolla! att söka efter det som just visar på utveckling och framåtrörelse inom såväl hantverk som idéarbete.

Tävlingsåret 2014 kommer att innehålla samma kategorier som vanligt, med huvudkategorierna illustration, grafisk form och rörlig bild, och många underkategorier. Huvudfokus ligger alltså på att lyfta fram och belysa det bästa inom bild och form i Sverige just nu. Vi strävar efter att göra så små förändringar som möjligt i tävlingskategorierna, så att tävlingsformatet ska vara igenkänningsbart och återkommande år från år. Därför kommer också några gamla tävlingskategorier som försvunnit de senaste åren att komma igen, för att skapa ett stringent format, som man vet att man kan tävla i nästa år igen. Alltså säger vi i år välkommen tillbaka bland annat till musikvideos, informationsdesign, affischer och omslags- och förpackningsillustration.

Till det kommer en speciell kategori, bara för i år: ”Mod och misslyckande”. Den kan du läsa mer om här.

En målsättning med årets kolla är också att bredda deltagandet, och se till att öka möjligheterna för den enskilde kreatören att skicka in sina arbeten. Vi har också tagit fram ett nytt inlämningsverktyg och kommer att underlätta processen kring inskickandet genom att det i den första juryomgången inte ska förekomma några fysiska arbetsprover. Sammantaget betyder detta att vi kan slopa avgiften helt, och göra det gratis att vara med. Alla bidrag kommer också att göras synliga på webbplatsen, även de som inte blir nominerade, och de kommer att ha en chans att vinna publikens pris genom en webbomröstning som genomförs i oktober.

Vi är väldigt stolta och glada över att presentera årets juryer. Det kommer att bli ett nöje att se dem arbeta och diskutera alla era bidrag, välja ut nominerade och formulera motiveringar. Läs om vilka som ingår i jurygrupperna här.

Vi är likaledes stolta och glada över att få samarbeta med våra bloggare och trendspanare: Fredrik Andersson, Upper First och Elin Lucassi. De kommer att dela med sig av åsikter, observationer och erfarenheter under hela året, fram till prisutdelningen i höst. Läs mer om våra bloggare här.

Vi fortsätter även vårt samarbete med Martin Frostner Studio, som  gjorde förra årets Kolla!-design. Årets formspråk bygger vidare på Svenska Tecknares identitet men också årets tema: mod och misslyckande.

– Årets tema är onekligen inspirerande. Det uppmuntrar till spännande angreppssätt. Men arbetet har till stor del varit en ”Eksellsk” sorteringsprocess i att hitta en form som både fungerar med ST-identiteten, ordbilden Kolla! och tematiken. Utgångspunkten för identiteten fann vi bl.a i korrekturtecken (som har ett eget slags linjespråk) men också olika sätt för en linje att stryka över, sudda ut och täcka underliggande information. Eftersom detta kanske kan läsas som något negativt (speciellt för kreatörer) har vi försökt ladda om ”korrigeringarna” till att bli mer självständiga och uttrycksfulla element, säger Martin Frostner om årets Kolla!-design.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.