Omslag BANG 3 2013, Alexandra Falagara och Brita Lindvall

Att våga älska det fula är att finna friheten

Elin Lucassi skriver om att våga bryta mot normer som förefaller givna, och varför kärleken till fulheten, gamla KP, nya Bang och Kolbeinns manifest visar vägen ut från det estetiskt tilltalandes normering.

Man vill ju rita fint. Symmetriskt. Vackert. Åtminstone vill man rita så att det blir likt. Å andra sidan har jag alltid haft svårt att minnas det perfekta. Det är som att det saknas något att hänga upp det snällt symmetriska på i minnet. Det är när och där det skaver det börjar bli intressant. Men får man verkligen ge sig hän åt det fula, tillåta sig att gegga runt i det, njutningsfullt. Är inte det lite…ofint? Första gången jag snuddade vid tanken att man kanske inte måste rita det som var vackert och snällt var när jag mötte Gunna Grähs bilder i Kamratposten. Uppkäftigt, starka färger och på intet sätt sött. Jag kände att jag ville älska detta men jag förnam doften av något farligt och gömde mitt gillande under kudden i flickrummet.

bild kopia 4

Illustration: Gunna Grähs för Kamratposten

För det fula skrämde mig. Som att själva gillandet på något sätt skulle förknippa mig med detta  ”dåliga”. Liksom besmitta mig med sin ofinhet, för jag ville ju verkligen vara fin. Man blir som man umgås och guilt by association är något som följt mig genom livet, och det är väl i och för sig ett rätt bra sätt att förhålla sig till världen. Om ens grundprioriteringar är sunda vill säga. Problemet var väl bara att min värld började kännas rätt begränsad och instängd. Att tacka nej till det skeva blev liksom att ställa sig mitt på skolgården med coola gänget för att sakta men säkert grupp-stagnera medan de skeva, normbrytande existenserna besviket sneglade på mig från skuggorna. Gult är fult, ropade vi åt dem. Blått är flott som ett silverslott. Men, som en vän sa ”din avsmak säger ofta mer om dig än din smak”. I längden är skolgårdsvärlden inte så himla kul. Jag flydde till serievärlden. En tillvaro fylld av fulhet och obekväma skildringar.

Linda Spåman, Coco Moodysson, Mats Jonsson och Åsa Grennvall tecknade spretigt och själfullt upp nya gränser åt mig. Bilderna förstärkte berättelsernas känsla och min blick fick gott om taggiga hörn att haka fast sig i. Horisonten började bli friare. Men ännu ett tag höll jag taggigheten för mig själv. Förra året vann tidskriften BANG guld i Kolla-tävlingens kategorin för grafisk design/ redaktionell design. Alexandra Falagara och Brita Lindvall var teamet bakom designomvandlingen och i ett slag kastade de mig tillbaka till det där gamla flickrummet med Gunna Grähs-bilder under kudden. Vilda typsnitt, grälla färger, en layout som trotsar allt vad konvention heter. Det här är ju fult! Det kan jag helt enkelt inte gilla…. Fast nu är det tack och lov så att jag med åren har börjat omfamna det ofina. Sakta, sakta lämnade jag tanken på mig själv som fin. Eller snarare, lämnade tanken på att det som anses fint automatiskt är det enda med värde. Fult är motsatsen till fint. Det som anses fint är normskapande. Allt som speglar och ifrågasätter normer är bra. Och normen är inte bara vit och man, den är estetiskt tilltalande.

Därför är det inte längre ett val att dölja min kärlek till fulheten. Det har faktiskt gått så långt att jag presenterat den för familjen (det gick bra!). Att våga misslyckas är nyckeln. Det är via omvägarna man finner nya platser. Fulheten är ett uppror mot konformitet, stagnation och likgiltighet. Det är ingen unik kamp, många har vandrat vägen mot fulheten tidigare, men icke desto mindre känns den viktig och den måste göras på nytt av varje generation, av varje individ. Med på min egen privata väg tar jag det manifest som serietecknaren Kolbeinn Karlsson postade till mig på twitter härom kvällen. ”Jag gör inte konst. Jag gör ren skit!” Detta ska bli mitt mantra, och jag ska upprepa det tills jag för alltid släpper sargen och kastar mig ut. Förhoppningsvis landar jag. I gyttja.

Kolbeinnmanifest

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.