Stenstigen Gråberg är inte grått

Förnominerad – Grafisk design - Skylt- och installationsdesign

Gråberg är en samlingsbeteckning för de bergarter och mineral som inte är ekonomiskt lönsamma och därför blir till restprodukter när man utvinner magnetitjärnmalm ur Kirunavaara gruva.

Gråberg är alltså en ekonomisk beteckning på sten men består egentligen av olika typer av bergarter och mineral med egna geologiska karaktärsdrag och en egen kulturell historia. Byggstudio samlade sommaren 2013 in överblivna stenar till mineralstigen som vi hittade på berget i Kiruna.

På de tio stenarna längs stigen i Järnvägsparken blir besökaren presenterad för några fakta och berättelser kring bergarter och mineral som förhoppningsvis kan väcka nyfikenhet för vad berget och stenen, som är så viktig för Kiruna, också kan kan betyda och har betytt för människan och naturen i området. Besökarna kan läsa mer om varje sten i en till projektet formgiven ”geologisk fälthandbok” som delas ut i parken.

Utformningen av stenarnas motiv är tänkt att vara som samtida hällristningar att upptäcka när man promenerar i parken. Syftet är att på ett lekfullt och lättsamt vis framhäva gråbergets förbisedda bergarter och lyfta fram stenens betydelse som inte enbart ekonomisk. Stenstigen riktar sig i första hand till parkens små besökare.

Medverkande

Hanna Nilsson, Art director, designer
Sofia Østerhus, Art director
Petter Odevall, Illustratör
Karin Bellander, Praktikant
Fler bilder:

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.