Instruktioner

Alla bidrag skall skickas in digitalt. Inga fysiska arbetprover skickas in i första omgången. I vissa fall kan juryerna efter ett första sammanträde be att få se även fysiska verk. Den tävlande kommer då att kontaktas om att komplettera med fysiskt bidrag och ansvarar för att detta levereras till Kolla! enligt instruktioner.

Om verket finns på webben, ange tydligt webbadressen. En av dina bilder (om du vill skicka in flera) väljer du ut som representationsbild (bild nr 1) denna kommer att visas på www.kolla.se och publiceras inom ramen för tävlingen Kolla!s användningsområde, till exempel i Kolla!-katalogen. Skicka minst en, max tio bilder.

Bildinstruktioner:

 • Bilderna du laddar upp skall vara i jpg-format för att kunna visas på kolla.se samt eventuellt tryck i Kolla!-katalogen.
 • Upplösning: minst 300 dpi, gärna 350 dpi.
 • Storlek: ca 200 mm bred.
 • Bilderna ska betraktas på en kalibrerad skärm med en färgtemperatur nära 5500 kelvin (mellan 5000-6500 anses som en bra betraktningstemperatur).
 • Standardvärdet för Gamma är 2.2.
 • RGB-format föredras då tryckeriet kan lägga på sin egen ICC-profil som är anpassad efter valt papper. Färgrymden Adobe RGB 1998 är att föredra.
 • Vitpunkten bör ligga på mellan 240/240/240 – 245/245/245 (R/G/B) i RGB-värde om man vill ha kvar ton i vitpunkten.
 • Svartpunkten bör ligga mellan 0/0/0 – 10/10/10 (R/G/B) så att den totala färgmängden lägger sig på rätt nivå.

Det du skriver i anmälningsformuläret ligger som grund för texter i utställningen, publikationen och på webbplatsen. Så ta lite extra tid för dina formuleringar, kolla noga att det är rätt personer angivna i projektet etc.

Rörlig bild

Filmer, vinjetter, musikvideos och liknande laddas upp enligt instruktioner nedan när du anmäler ditt bidrag. Ni som skickar in spel i kategorin animation ska även ladda upp en film. Om relevant bör den innehålla både gameplay och cutscenes.

Följ dessa instruktioner för att exportera din film i ett format som fungerar att skicka till Kolla.
För anmälan tar vi inte emot filer större än 1 GB (1 000 MB), så du kan behöva prova dig fram med komprimeringen för att få en fil som är lätt nog.

 • Filen ska vara antingen .mov, eller .mp4
 • Filens codec ska vara h264
 • Filens framerate bör vara 25 fps (kan dock variera film till film) och den ska vara Progressiv, inte Interlaced (Upper/Lower field dominance)
 • Filens aspect ratio ska vara fyrkantiga pixlar (alltså Square pixels, 1.0)
 • Filens bitrate ska vara 12-15 mbps för HD, och 8 mbps för SD.
 • Filens upplösning bestäms av inspelningsformatet, alltså om du spelat in i full HD (1080p/i) ska upplösningen vara 1920×1080 pixlar. Har du spelat in i 720p/i ska upplösningen vara 1280×720. Har du spelat in på DV ska upplösningen vara 720×576.

Bifoga även en ihopklippt version som är max 30 sekunder lång, kan vara kortare, för visning på webben och prisutdelning.

Alla bidrag skall även anmälas med en jpg som representerar ditt verk, som läggs upp på kolla.se. Du kan ladda upp en bild, max tio.

Alla bidrag kommer (i kortversionen) att läggas ut på kolla.se.

Om musik är en del av ditt arbete måste du själv skaffa tillstånd för att använda musiken.Det du skriver i anmälningsformuläret ligger som grund för texter i utställning, publikation och på webbplats. Så ta lite extra tid för dina formuleringar, att det är rätt personer angivna i projektet och dylikt då denna information kommer att publiceras vid flera tillfällen.

Tävlingsdeltagaren försäkrar att tävlingsbidraget inte är ett plagiat eller ursprungligen formgivet av någon annan. För tävlingsbidrag i huvudkategorin Rörlig bild, som innehåller musik, förutsätts att den tävlande själv har tillstånd att musiken används i utställnings- och filmsammanhang. Detta är nödvändigt även om utställningsarrangören har avtal med STIM.

Svenska Tecknare förbehåller sig rätten att utan ersättning publicera bilder som pressbilder, i anslutning till artiklar om Kolla!, i utställnings- och filmsammanhang, på webbplatser, vid nomineringssammanhang samt i katalogen.

Du som skickar in material till tävlingen svarar för att inskickat material är fritt att använda för Kolla! enligt instruktionerna för tävlingen.