Foto: Jenny Gustafsson

Sex frågor till Kolla!’s projektledare Jenny Lindahl

Projektledaren Jenny Lindahl berättar om Kolla! 2016 och varför du som kreatör ska tävla.

Vad är Kolla!?
En jurybedömd tävling för illustration, grafisk design och animation/rörlig bild. De som kan delta är upphovspersonerna, de som skapar bild och form – i stället för deras kunder, som i andra tävlingar.

Varför ska man tävla i Kolla!?
Jurygrupperna som går igenom alla bidrag och utser vinnare är några av de mest spännande namnen i branschen, det är kul att visa upp sina bästa arbeten för dem. Kanske särskilt för alla som är studenter eller nya i branschen. Men framför allt är detta det enda tunga priset för bild och form som går till upphovspersonerna, och inte till reklambyrån, förlaget eller den litterära upphovspersonen. Därför är det också det tyngsta priset att vinna för alla som själva är upphovspersoner.

Hur tävlar man?
Du loggar in på kolla.se och läser instruktionerna och därefter fyller du i formuläret och laddar upp bilderna/filmerna. OBS! Skapa inte ett nytt inlogg på webben om du redan är medlem eller har tävlat tidigare och redan har ett inlogg. Du kan skicka in så många bidrag du vill. Det enda kravet är att det ska vara publicerat, eller om du tävlar i studentkategorierna producerat inom ramen för undervisningen, mellan 31 januari 2014 och 31 januari 2016, det vill säga någon gång under de senaste två åren.

Kostar det något att tävla?
Nej, faktiskt inte! Vi vill att Kolla! ska vara inkluderande och inbjudande för alla kreatörer, oavsett plånbok. Det ska inte finnas några hinder för att delta för den som är osäker. Många tvivlar tillräckligt på om de ska skicka in ändå – kanske tror att ”en sån som jag vinner ändå inte”. Men det är fel. Skicka in och låt juryn, och även publiken, se mångfalden av vad Sverige har att erbjuda inom bild och form.

Varför arrangerar Svenska Tecknare Kolla!?
Vi började 2003 och syftet var att synliggöra de som skapar bild och form. Det kan till exempel hända att en illustratör upptäcker att hennes kund har vunnit ett fint pris för hennes illustrationer utan att vare sig informera eller tillfråga henne, som är själva upphovspersonen och rättighetsinnehavaren, om det.
Bild- och formupphovspersonerna ska ges plats och tyngd och respekteras och arvoderas korrekt. Det är själva bakgrunden till varför Kolla! behövs. I år kommer vi också att satsa särskilt på att uppmärksamma villkoren för vår yrkeskår.

Sedan behövs det en mer kvalificerad diskussion om bild i samhället. Vi har aldrig omgetts av så mycket bilder som nu, och då är det mer viktigt än någonsin att vi kan tolka, tyda och prata om de bilder vi har omkring oss. Därför vill vi gärna att Kolla! ska diskuteras och analyseras av fler än själva branschen. För att göra det lättare i år har vi satsat på att göra det tydligare vad juryn egentligen bedömer och hur. På så vis sätter vi ljus på fler dimensioner av arbetet som illustratör, animatör och formgivare, och även på hur vi kan prata om bilder.

Vad händer efter den 14 april när tävlingen stänger?
Först sammanträder jurygrupperna en första gång. Därefter kommer de kanske att höra av sig till vissa tävlande för att be dem skicka in kompletterande material. En del verk kan vara omöjliga att bedöma bara på det digitala materialet och måste upplevas i verkligheten. Sedan ses de igen. Sedan blir det en lång väntan till prisutdelningen i oktober då vi tillkännager vinnarna.
Innan dess, i september–oktober, kommer vi att lägga ut alla inskickade bidrag för publiken att rösta på för att utse ”publikens pris”, det vill säga det bidrag som får flest röster av er.
När det är klart går vi på årets fest för alla som är intresserade av illustration, animation, spelgrafik, serier, förpackningar, ja allt det där – prisutdelning och fest för Kolla! på Rival den 26 oktober 2016. Boka in det redan nu!

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.