Foto: Anna Ledin Wirén

Möt juryordföranden i Rörlig bild – Petter Karlsson

Först ut bland tre juryordförande-intervjuer är med Petter Karlsson i kategorin Rörlig bild. Kolla!s journalist Ika Johannesson träffade honom på hans kontor på apputvecklar-företaget Toca Boca.

Det har inte ens gått en vecka sedan spelföretaget Toca Boca flyttade in i sina nya lokaler i Lumahuset i Hammarby Sjöstad, men kontoret ser redan ut som sinnebilden av en kreativ arbetsplats. Monokroma mötesrum i klara färger. Hyllor med leksaker. Roliga plastfigurer uppradade ovanpå datorskärmar. Ett mötesrum kommer man till genom en liten tunnel vid golvet. I ett annat står ett pingisbord och en myshörna med kuddar formade som donuts med strössel.

Petter Karlsson har jobbat här som play designer sedan i oktober. Hans arbetsteam ansvarar för appserien Toca Life som hittills innefattar tre olika appar; City, School och Town, där barn kan leka och utföra vardagssysslor i ett slags dockskåpsbygge.

– Min roll är att leda det kreativa, visionära arbetet för min appserie. Det innebär allt från att hitta på idéer och kolla av med programmerarna vad som är tekniskt möjligt, till att ta emot feedback från barn och fortsätta att utveckla funktionerna i apparna. Jag håller dock inte i det visuella, mitt huvudansvar är hela spelupplevelsen.

Toca Boca dök upp på spelmarknaden 2011 med två appar för mobiltelefoner; Toca Tea Party och Toca Helicopter Taxi som genast blev populära inte bara bland barn, utan också föräldrar som vill erbjuda sina barn uppbyggliga spel. Redan efter ett knappt år hade Toca Bocas appar laddats ner över fem miljoner gånger. Idag är siffran för företagets 30 appar uppe i över hundra miljoner nerladdningar och Toca Boca har kontor även i New York och San Francisco.

Foto: Anna Ledin Wirén

Foto: Anna Ledin Wirén

Petter Karlsson påpekar att Toca Boca inte sysslar med spel, utan med att skapa lekupplevelser.

– Skillnaden kan man beskriva på många sätt, men en grundpremiss med spel är att det finns ett tydligt mål; du kan vinna, du spelar mot någon. Vi jobbar istället med att skapa ramar för fri lek. Låt säga att vi har ett klassrum. Vad skulle barn tycka är roligt att göra här? Att stå vid katedern kanske? Eller hålla en biologilektion? Tanken är att ta barnets perspektiv, så vi testar oerhört mycket med barn.

Barnens åsikter kommer in i arbetet på flera olika nivåer i utvecklingen av apparna. Från att bedöma pappersprototyper och koncept till att prata generellt om vad som är kul att leka med. När apparna börjar bli klara är det viktigt att se om barnen förstår gränssnittet och framför allt om de fastnar för leken.

– För mig som inte har barn själv är det oerhört viktigt att ha den kontakten för att förstå vad som funkar hos dem. På fredag ska jag till exempel åka till Junibacken för att gå på barnföreställning, det ska bli superkul.

Intresset för spel och lek grundades i barndomen i Västerås, men vägen till att jobba på heltid med det har tagit många krokar. Efter gymnasiet valde Petter Karlsson att göra lumpen och sedan fortsätta i det militära. Han utlandsplacerades som sambandsoperatör i en hamn på Cypern.

– Jag trodde att det var en bra idé. Men jag lärde mig mest om FN och tjänade så pass bra att jag slapp ta studielån.

Väl hemma igen läste han en utbildning som kombinerade projektledning med spel och hamnade på ett produktionsbolag som rörde sig i gränslandet mellan spel, rollspel, tv och web. Produktionen ”Sanningen om Marika”, en tv-serie på SVT som hade web-element och spel ute i verkligenheten nominerades till en Emmy. Sedan dess har han jobbat framför allt med livesändningar och videoproduktioner för företag.

Egentligen tror Petter Karlsson inte att hans arbetslivserfarenhet var den största anledningen till att han blev anställd på Toca Boca.

– Jag är ganska säker på att jag fick hamna här, på mitt drömjobb, för att jag aldrig har slutat leka. Jag började flörta med rollspel i yngre tonåren och när jag hittade lajv tyckte jag att det var världens bästa grej. Man skapar en berättelse tillsammans. På så sätt skiljer det sig egentligen inte så mycket från vad jag gör här på jobbet.

Petter Karlsson har lajvat över hela världen; från Harry Potter-lajv på slott i Polen till ett som utspelar sig i en gaycommunity i New York under det tidiga 80-talet. På fritiden ägnar han sig bland annat åt att arrangera Prolog, en årlig konferens för levande rollspel i Västerås och har också grundat LajvVerkstaden som jobbar med rollspelslek och lajv i skolor och för vuxna och företag.

– Nidbilden av lajv i Sverige är fortfarande att vi springer ut i skogen och leker Tolkien. Det händer fortfarande och det är fint. Men det finns många olika sätt att lajva. Man blir inte för gammal för att leka. Man tror det, men så är det inte.

Foto: Anna Ledin Wirén

Foto: Anna Ledin Wirén

FAKTA

Namn: Petter Karlsson
Ålder: 30
Utbildning: Projektledning med inriktning speldesign på
Viktigaste arbetsverktyg: Lektester med barn, post-its och programmet Keynote för visualisering.
Tackade ja till Kolla!-juryn för att: Jag lockas verkligen av att behöva djupdyka bland balla verk och att jag hoppas kunna tillföra något från mitt perspektiv.

Övriga jurymedlemmar i Rörlig bild är: Roxy Farhat, Vian Tahir och Peter Ström. Du kan läsa mer om dem här. (red anm)

Text: Ika Johannesson (Ika Johannesson är kulturjournalist och skriver bland annat för Kolla!s webb under 2016).

Foto: Anna Ledin Wirén

Foto: Anna Ledin Wirén

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.