Ika Johannesson, konferencier för Kolla!s prisutdelning vid Hotel Rival. Foto: Jenny Gustafsson

Ika Johannesson leder Kolla!-galan

Det blir kulturjournalisten Ika Johannesson som leder prisutdelningen i årets Kolla! – tävlingen som lyfter fram det bästa inom bild och form. Den 26 oktober intar hon scenen på Hotel Rival i Stockholm för att tillkännage, hylla och uppmärksamma årets vinnare.

Läs även kortintevju om prisutdelningen med Ika nedan.

Nu kan det avslöjas att det är Ika Johannesson, kulturjournalist och programledare för Kulturnyheterna i SVT som kommer leda prisutdelningen för bild- och formtävlingen Kolla! på Hotel Rival den 26 oktober.

Ika Johannesson har tidigare skrivit reportageboken Blod Eld Död (med Jon Jefferson Klingberg), startat intervjutidningen Sex och varit redaktör för kulturprogrammet Kobra.

– Jag ser verkligen fram emot att få ge pris och hylla folk som gör bra saker och det har ju de som vinner i Kolla! verkligen gjort, säger Ika Johannesson om att leda Kolla!s prisutdelning.

 Bild- och formtävlingen Kolla! arrangeras av Svenska Tecknare och vill synliggöra och uppmärksamma kreatörerna av illustration, grafisk form och rörlig bild.

– Ika har i år med sina reportage om juryarbetet mm följt Kolla! på nära håll och är på alla sätt ett självklart val som konferencier med uppgiften att lotsa alla: publik, pristagare och jurydeltagare genom kvällen säger Åsa Anesäter, projektledare för Kolla! och tf verksamhetsledare för Svenska Tecknare.

Vinnare i de jurybedömda kategorierna illustration, grafisk design och rörlig bild samt i publikens pris kommer att tillkännages och hyllas under galan. Det kommer även att bli intervjuer med pristagare och delar av juryn från scenen.

Fyra snabba om Kolla!-galan med Ika Johannesson – årets Kolla!-konferencier


Många vet att du är programledare för Kulturnyheterna på SVT. Men vad gör du mer?
– Jag sänder Kulturnyheterna en-två gånger i veckan, vilket gör att alla tror att jag är fast anställd på SVT, men jag är frilans in i märgen sedan många år. Jag skriver en hel del, ganska ofta för DI Weekend, och även längre bokprojekt. I fjol kom till exempel boken Jan Lööf – 75 år av dumheter, där jag bidrog med merparten av all text. Förra året gjorde jag också två dokumentärfilmer; kortfilmen Familjen och en K Special om skådespelerskan Christina Lindberg, tillsammans med Jane Magnusson. Dessutom modererar jag ofta samtal och intervjuar folk på scen. Man kan säga att jag har en lyxig frilanstillvaro där jag får göra väldigt roliga saker.

Vad ser du mest fram emot i uppdraget att leda priscermonin i årets Kolla!?
– Jag ser verkligen fram emot att få ge pris och hylla folk som gör bra saker och det har ju de som vinner i Kolla! verkligen gjort.

Hur är en bra Kolla!-gala?
– Den flyter på och är rolig. Jag hoppas på en stämning där publiken blir inspirerad och gläds med sina kollegor som vinner pris.

Vad är det värsta som kan hända under prisutdelningen?
– Det vore segt att tappa någons pris, eller så. Eller råka förolämpa någon på scen. Jag är också alltid rädd för att plötsligt svimma på viktiga jobb, till exempel när jag står i direktsändning. Allt börjar svaja och paniksvetten samlas i ryggslutet, fan också, nu händer det. Men då brukar jag tänka att det i alla fall blir kul för tittarna och att jag går till tv-historien som Svim-Ika, jämte Kräk-Eva. Det är en trösterik tanke.

Pressbilder:
https://www.svenskatecknare.se/om-oss/kontakt/press/

Presskontakt:
Jenny Gustafsson, kommunikatör
0709-450603
jenny@svenskatecknare.se

Kolla! är en jurybedömd tävling för illustratörer, grafiska formgivare, art directors, regissörer, serietecknare och animatörer. Tävlingen synliggör och uppmärksammar kreatörerna av illustration, grafisk design och rörlig bild.Kolla! är även en mötesplats för branschen där både kreatör och köpare av bild möts.

Kolla! arrangeras av Svenska Tecknare, en intresseorganisation för illustratörer, grafiska formgivare, animatörer och serieskapare. Svenska Tecknare startade Kolla! och har arrangerat tävlingen sedan 2003.

Boka biljetter här

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.