Björn Atldax utanför sin arbetslokal. Foto: Anna Ledin Wirén

Därför gör Svenska Tecknare tävlingen Kolla!

Den 26 oktober är det dags för prisutdelning i Kolla! Ika Johannesson har träffat Björn Atldax, styrelsemedlem i Svenska Tecknare, för att prata om varför föreningen arrangerar en tävling som Kolla!. Det blev ett samtal om vikten av att fokusera och premiera de som gjort jobbet med bidragen som tävlar och ambitionen att i år göra tävlingen mer transparent.

I ett skyltfönster långt ner på Hagagatan i Stockholm står flera glaslådor med djurskelett. Eller, rättare sagt, djur gjorda av skelettdelar. En dagisgrupp på väg förbi stannar till och pekar nyfiket. I lokalen sitter formgivaren Björn Atldax, styrelsemedlem i Svenska Tecknare, som berättar att djuren är tupilaqer, byggda enligt inuitisk tradition.

Foto: Ann Ledin Wirén

Foto: Anna Ledin Wirén

– När eskimåerna ville hämnas skickade de in sådana här figurer, gjorda av ben och senor från döda foster, under isen. . Enligt legenden drev den omkring tills den hade haft ihjäl den man ville ha ihjäl, förutsatt att den personen inte hade en större mojo och kunde skicka tillbaka den. Så det var lite farligt, det kunde slå tillbaka.

Tupilaqerna bär namn från personer som Björn Atldax önskat livet ur. Allt från dåliga hantverkare till gamla gymnasielärare och politiker som Margaret Thatcher och Ebba Busch Thor. – Det är ett sätt att kunna knyta näven i fickan.

När Björn Atldax inte bygger sina hämndfigurer arbetar han som formgivare, främst tillsammans med kollegan Karl Grandin. Duon har drivit designbyrån Vår sedan 1996 och jobbat med allt från klädmärken som Cheap Monday, Levi’s och Monki till tidningar som Wallpaper och Harper’s Bazaar. Han sitter med i Svenska Tecknares styrelse sedan fyra år och jobbar kontinuerligt med Kolla!. Bland annat har han verkat för att det inte ska kosta något att anmäla sig.

– Jag tycker att tävlingar som kostar mycket pengar att vara med i är trist. Dessutom vinner man ju ingenting förutom äran. Då är det lite konstigt att ta sina surt förvärvade slantar och bränna på att någon ska klappa en på ryggen.

Själv hör han till de som vunnit Kolla! flera gånger, så pass många gånger att han tappat räkningen. I år deltar han inte.

Foto: Anna Ledin Wirén

Foto: Anna Ledin Wirén

Varför startades Kolla! 2003?
– Det var av flera skäl. För att premiera upphovspersonerna, att skapa en mötesplats och belysa hur många bra formgivare och illustratörer vi har i Sverige idag. Många som är mindre än de stora byråerna. Vi vill lyfta upp bidragen så folk förstår vad som har gjorts under året.

Vad skiljer Kolla! från andra designtävlingar?
– Jag tycker att det är bra att man faktiskt fokuserar på personen som sitter och jobbar, till skillnad från till exempel Guldägget, där kunden vinner – eftersom kunden betalat.

Foto: Anna Ledin Wirén

Foto: Anna Ledin Wirén

Hur har Svenska Tecknare arbetat med att utveckla tävlingen?
– Målet är att få in fler deltagare för varje år. Vi har också jobbat med att hitta rätt antal och rätt sorts kategorier. Man orkar ju inte sitta hur länge som helst på en gala och bara lyssna på folk som vinner priser. I år har vi minskat antalet kategorier och även infört en mycket mer transparent jurybedömning, med tydligare kriterier för hur bidragen ska bedömas. Under själva prisutdelningen är det meningen att man ska få lite längre tid på sig per bidrag för att gå igenom vad som gjorts och lyfta upp det som är bra.

Hur kom ni fram till kriterierna?
– Jag har suttit i många juryer själv. Det första utsållningarbetet är inte så svårt, men sedan – hur ska man bedöma då? Ofta är det lättare att premiera något som är originellt och nyskapande än något som är hantverksmässigt skickligt. Man kanske har olika åsikter i juryn. Vi ville hitta kriterier som är mätbara, ett poängsystem som fungerar. Då kan inte någon sedan komma och säga att min sak var ju bättre!

Har det varit för luddigt innan? 
– Mer för deltagarna än för jurymedlemmarna. Jag tycker att vi har det ansvaret gentemot alla som ställt upp, att tydligt kunna motivera varför någon har vunnit. Det är ändå en tävling.

Vad hoppas Svenska Tecknare att Kolla! ska leda till?
– Vi hoppas att det ska bli en större mötesplats för skrået under galan och festen, och något som folk tycker det är roligt att vara med i. Att få se vad kollegerna har gjort. I år är allt gratis, det hoppas vi ska locka folk, allt från studenter till de som sitter hemma på sina kammare och jobbar. Det är många som jobbar enskilt i vårt skrå. Därför är det viktigt att göra själva utdelningen till en plattform för vidare arbete.

Foto: Anna Ledin Wirén

Foto: Anna Ledin Wirén

Vad skulle du säga att Kolla! har för utmaningar?
– Att bli mer synlig, både medialt och för skrået i sig. Det tar tid att etablera ett pris. När tillräckligt många av oss kommer dit, då kommer det också generera en större medial uppmärksamnhet. På ett sätt är det omodernt med tävlingar, det anses inte så fint att tävla idag. Detta är dessutom ett skrå som inte alltid har det största självförtroendet. Det är inte fullt med folk som slår sig själva för bröstet. Det är en utmaning att få folk att ställa upp med sina saker, att tycka att de själva är tillräckligt bra. Vårt mål är att skapa en välkomnande mötesplats som inte bara är en tävling.

Text: Ika Johannesson – Ika Johannesson är kulturjournalist och skriver bland annat för Kolla!s webb under 2016. Ika kommer även leda årets prisutdelning i Kolla!.

Foto: Anna Ledin Wirén

Foto: Anna Ledin Wirén

Välkommen på årets Kolla!-gala
Inträde: Fritt inträde!
Plats: Hotel Rival, Mariatorget 3, Stockholm
Datum: 26 oktober 2016
Tid: kl 17.00 – 01.00

17.00 Mingel och välkomstdryck
18.00 Prisutdelning
19.00 Paus (med mat och dryck)
19.50 Prisutdelningen fortsätter
20.30 Eftermingel/fest

OBS! Angivna tider för kvällen är preliminära och kan komma att justeras.

Sista dag att boka biljett är den 17 oktober.

Boka dina biljetter till Kolla!-kvällen här

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.