Sound Perspectives on Critical Type

Silver – Grafisk design - Studentarbeten

Juryns motivering

Ett självreflekterande och gediget studentarbete baserat på en informationsinsamling och analys om typografi och musik. Ett projekt som bör lyftas fram.

Beskrivning

Sound Perspectives on Critical Type undersöker möjligheten att närma sig, och arbeta med typografi utifrån det icke perfekta. Hur små störningar och glitchar kan osäkra ett format och lägga till kommunicerande lager som pekar på andra sammanhang, förhållningssätt och identifikationer.

Undersökandet har tagit formen av intervjuer med grafiska designers, workshops, textproduktion och formgivning med hjälp av metoder där typografin följer andra riktningar och flöden än den traditionellt regelbundna – regelstyrda.

Dessa strategier har sammanfört och visualiserats och publicerats i form av en bok som fungerar som introduktion till en typografi med en annan utgångspunkt än den traditionellt rådande. Ett artikulerande som fångar upp röster och attityder och synliggör en utbredd vilja och nödvändighet att närma sig design- och typografifältet på nya sätt.

I analogi med musikaliska skevheter strävar boken efter att ringa in och samtala om vad medvetet och omedvetet normbrytande uttryck gör med mottagandet i form av lyssnande/läsande. Det är i misstagen, felen, ojämnheterna och sprickorna den rådande normen ifrågasätts. Inte genom de stora gesterna (likt 90-talets dekonstruerade typografi) utan i ett infiltrerande och smygande letande efter motstånd. 

Boken öppnar dörren till det typografiska rummet och bjuder in till ett jämlikt deltagande där även kunskaper och erfarenheter utifrån får plats och blir värdefulla. Arbetet syftar till att expandera och tillföra ny kunskap till diskursen.

Medverkande

Magnus Andersson, Projektledare, Art Director, Grafisk designer, Författare, Fotograf, Redaktör, Producent, Publicist.
Maryam Fanni, Intervjuad i roll som grafisk formgivare och skribent/kritiker.
Rikard Hederlig, Intervjuad i roll som grafisk formgivare och forskare i grafisk designhistoria.
Martin Falk, Intervjuad i roll som grafisk formgivare.
Tina Damgaard, Intervjuad i roll som grafisk formgivare.
Marko Gillingsmark, Intervjuad i roll som musikexpert, skivbolagsdirektör och fanzineredaktör.
Andy Liffner, Fotograf – omslagsbild.
Lina Häger, Fotograf
Kaisi Rosin, Fotograf
Fler bilder:

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.