Lars Fuhre. Foto: Jenny Gustafsson

Kolla! 2020 – Intervju med Lars Fuhre

Kolla! är en av Svenska Tecknares främsta utåtriktade aktiviteter, och det var ett tag sen sist. Och nu är det grejer på gång!


Hej Lars Fuhre, vice ordförande i Svenska Tecknare, vad händer med Kolla! just nu?
Vi har i styrelsen länge och väl diskuterat Kolla!s utveckling och nu är vi i mål med att formulera det ”nya” Kolla!. Hanna Nilsson, dårvarande styrelseledamot för SvenskaTecknare hade ursprungliga idéer som jag hakade på och sedan har både föreningens förra ordförande Tyra von Zweigbergk och vår nya ordförande Josefine Engström kommit med värdefulla bidrag i utvecklingen av Kolla! som är Svenska Tecknares främsta utåtriktade aktivitet och varumärke.

Vad är det som är nytt den här gången?
Vi provar ett nytt format av Kolla! med förstärkt konstnärlig tyngd med förhoppningen att det kan utvecklas vidare från gång till gång. I stället för priser kommer det att handla om utmärkelser som på olika sätt och ur olika perspektiv belyser och förklarar värden och kvaliteter inom föreningens yrkesområden. 

Urvalsprocessen för utmärkelserna bygger på uppsökande runt om i landet istället för att bidrag lämnas in. Närmare 50 personer har varit involverade i den här kreativa processen, som fortfarande pågår.

Vad kan du berätta om urvalsprocessen?
Den ska vara helt transparent och ske i flera steg med inbjudna yrkesverksamma som bidrar med förslag inom alla våra områden (illustration, grafisk form, animation och serieteckning). På Bokmässan presenterade jag hela upplägget i detalj, och snart kommer information att gå ut till Svenska Tecknares medlemmar.

Vad vill ni uppnå med det nya angreppssättet?
Vi hoppas kunna lyfta fram arbeten och projekt som inte syns eller får uppmärksamhet i en ”vanlig tävling”. Kanske hitta kreatörer som inte ens lämnar in bidrag till tävlingar och visa dem. Vi vill täcka in hela området visuell kommunikation samt nå fler åldrar och regioner än storstäderna. Kolla! ska handla om, och har alltid handlat om, att vidga förståelsen och respekten för yrkesrollen, samt att stärka varje utövares känsla av stolthet. I förlängningen vill vi kommunicera Svenska Tecknares kärnfrågor, i synnerhet skaparnas yrkesvillkor.

Blir det någon Kolla!-tillställning? När blir det?
Kolla!-dagen som var planerad till den 23 april 2020 I Stockholm fick på grund av corona-pendemin ställas in. Istället för en analog Kolla!-dag blir det nu en digital Kolla!-vecka den 23-27 november . Mer om Kolla!-veckan kommer löpande på kolla.se.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.