Ordförande Josefine Engström om Kolla! 2020

Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström berättar varför Kolla!s format förändrats och vad hon ser mest fram emot med Kolla!.

Hej Josefine, du är ordförande i Svenska Tecknare – sedan när då?
I maj 2019 blev jag invald som ordförande. Det är jätteroligt och spännande, och mycket att sätta sig in i och förstå. Att arbeta med att stärka och förbättra villkor för utövare är något som jag brinner för.

Vad är din roll som ordförande?
Det är ett omfattande arbete, men min roll är främst att leda styrelsens arbete med att fastställa målsättningar, policys och strategiska planer för föreningen.

Vi ledamöter är ju förtroendevalda representanter för medlemmarna, men årsstämman är föreningens högsta beslutande organ. Den beslutar tex om strategi- och verksamhetsplanen för nästkommande år. Där var tex Kolla! med som punkt i våras. Medlemsengagemanget är jätteviktigt.

Varför har Kolla!s format förändras?
Syftet med förändringarna är att lägga större fokus på värdena som utövarna skapar, och samtidigt gå bort från det tidigare tävlingsmomentet. Istället för att tävla vill vi lägga fokus på att fördjupa oss i samtalen om visuell kommunikation och lyfta hela området på ett nytt sätt. Det nya formatet togs till en början fram av Hanna Nilsson, Lars Fuhre och Tyra von Zweigbergk, och nuvarande styrelse tror starkt på projektet.

Vad ser du mest fram emot inför Kolla! 2020?
Främst kanske att få ta del av allt det som skapas i Sverige idag. Men också att få ta del av alla samtalen om yrkesvillkor och vad det innebär att vara utövare, som jag hoppas ska leda till fördjupning och en känsla av stolthet. Tanken är ju att detta ska nå längre än till endast medlemmar och utövare, så att vi utåt förmedlar vikten av våra områden och att de har ett viktigt samhälleligt värde.

Och självklart ser jag även mycket fram emot att få ta del av och följa de 30 utvalda arbetena som presenteras i februari.

Om Josefine Engström:
Josefine Engström är illustratör och tidigare lektor i illustration på Konstfack och har tidigare grundat och drivit illustratörsagenturen NU Agency. Josefine var fram till Svenska Tecknares årsmöte i maj 2019 ordförande i Illustratörcentrum.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.