Foto: privat

Anneli Furmark, en av fyra i Kolla!s urvalsgrupp

Anneli Furmark, målare, illustratör och serieskapare, är en av fyra personer som ingått i Kolla!s urvalsgrupp. Efter att 43 insamlare under hösten 2019 samlat in 120 verk från hela landet valde Anneli ihop med resten av urvalsgruppen ut 30 av dessa verk att gå vidare till sista urvalet. Läs mer om hela urvalsprocessen här.

Inför Kolla! i år har man inte kunnat skicka in bidrag utan en utvald grupp av insamlare om 43 personer har tagit fram förslag. Har det då blivit en större bredd av kreatörer och verk?
Jag tror gruppen av insamlare har bidragit till en mycket större mångfald vad gäller bostadsort, uttryck, ålder, yrkesområden. Jag tycker att jag fick se både sånt jag aldrig sett förr men givetvis en hel del jag redan kände till. Jag blev rätt hänförd av den stora kreativitet som finns inom våra områden, på alla möjliga håll.

Berätta lite om de 120 förslagen som ni skulle välja ut 30 nominerade från.
Som särskilt inriktad på bildberättande är det rätt fantastiskt att se hur utvecklad den konstformen är i Sverige. Så många olika infallsvinklar, stilar och tekniker med fokus på kombinationen text och bild. Mitt intryck är att lusten till berättande bild har vuxit och utvecklats starkt under senare år. Det har kommit många nya skapare, men jag ser också att de äldre fortsätter att ge ut verk och också prova nya vägar.

Har det varit svårt att välja, och hur skulle du vilja beskriva urvalet?
Givetvis var det mycket svårt att välja. Jag lärde mig mycket av de andra i gruppen, om områden där jag själv kanske hade mindre kunskap. Animationerna lyste särskilt starkt för mig. Och serieromanerna, som visar på de stora möjligheterna att kombinera teckningshantverket med en stor berättarlust.

Om Anneli Furmark:
Anneli Furmark är en svensk målare, illustratör och serieskapare. Hon växte upp i Luleå men bor nu och arbetar i Umeå, dit hon flyttade 1991 för att studera vid Umeå Academy of Fine Arts (MFA). Sedan 2002 har hon producerat ett drygt halvdussin seriealbum, varav tre fått motta Urhunden som årets originalsvenska seriealbum. I sina stillsamma relationsdramer beskriver Furmark ofta sin uppväxt eller mer allmänt norrländska miljöer.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.