Foto: Petter Odevall

Hanna Nilsson om Kolla!s nya kategorier

Vi har pratat med Hanna Nilsson, tidigare medlem i Svenska Tecknares styrelse, som tillsammans med Lars Fuhre och Tyra von Zweigbergk utvecklade Kolla!s nya format. Vi passade på att ställa några frågor om de  tio nya kategorierna (läs mer om dem här).

Istället för rubriker som exempelvis Redaktionell illustration, förpackningsdesign och bokformgivning lyfts andra aspekter i år, ordnade i tio olika kategorier, varför behövdes det ett nytt upplägg?
Vi ville att de nya kategorierna skulle bidra till att visa tydligare på de olika typer av kvaliteter och värden som våra yrkesgrupper skapar. Genom det nya upplägget har vi hoppats att andra typer av projekt kan komma att lyftas fram som tidigare kanske inte passat in när alla projekt bedömts efter lika kriterier. Det handlar också om att lyfta fram aspekter som är extra viktiga för organisationen Svenska Tecknares arbete, som yrkesgruppernas arbetssituation och process genom goda exempel på samarbeten, uppdragsgivares roll, kollektiva lösningar eller affärsmässighet.

Hur har ni tagit fram dessa tio kategorier?
Från början har vi haft inställningen att kategorierna kan komma att ändras från gång till gång och att de både kan gräva i arbetens slutresultat och process. De kan visa på både väldigt specifika och bredare aspekter men sammantaget ge en bild av de kompetensområden som våra yrken bidrar med och de villkor som vi arbetar under.

Vad tror du är de största fördelarna med att dela in utmärkelserna på detta sätt?
Vi hoppas att det har gett de insamlande experterna uppmuntran om att leta med lite andra ögon efter olika uttryck och inriktningar och att själva kategorierna kan bli ingångar till samtal och diskussion om under själva Kolla!-dagen och kring efterföljande utställning.

Om Hanna Nilsson
Hanna Nilsson är designer och grundare av den norsk-svenska designgruppen Byggstudio som arbetar med tredimensionell grafisk form och gestaltning av offentlig miljö. Medlem i Svenska Tecknares styrelse 2012-2018.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.