Foto: Daniel Olsson, R&D

Jonas Topooco, en av fyra i Kolla!s urvalsgrupp

Jonas Topooco, grafisk designer, är en av fyra personer som ingått i Kolla!s urvalsgrupp. Efter att 43 insamlare under hösten 2019 samlat in 120 verk från hela landet valde Jonas ihop med resten av urvalsgruppen ut 30 av dessa verk att gå vidare till sista urvalet. Läs mer om hela urvalsprocessen här.

Hur var det att välja de slutliga 30 nominerade till utmärkelsen av Kolla!?
Det var ett samarbete och ett försök att täcka in alla områden och regioner utifrån önskemål om representation och bredd. Det var att planera, sortera, filtrera, organisera och motivera. Ett designarbete.

Finns det några gemensamma trender eller tendenser bland de utvalda verken/ kreatörerna som du ser?
Det skulle isåfall vara frånvaron av en tydlig estetisk makrotrend i utbyte mot flera mikrotrender. Konceptuellt sett en viktning mot samhällsorienterad praktik och ett mellanmänskligt berättande.

Vad tycker du om Kolla!s nya tillvägagångssätt, med insamlare och urvalsgrupp med de två kuratorerna, istället för inskickade bidrag?
Målet att representera och täcka in alla hörn och kanter är ju på många sätt ett omöjligt mål. Samtidigt är det också detta omöjliga, ouppnåeliga som gör ambitionen så oskyldig och intressant. Men kanske man inte måste täcka in alla områden varje år.

Om Jonas Topooco:
Jonas Topooco tog en master i Fine Art från Konstfack 2002 och startade samma år Research and Development (R&D) tillsammans med Daniel Olsson och Robert Olzon. R&D är en Stockholmsbaserad designstudio som arbetar med konstnärer, arkitekter, kuratorer, museer, konst- och kulturinstitutioner. R&Ds arbeten har ställts ut i Amsterdam, Lissabon, New York, Osaka, Oslo, Paris, Seoul, Stockholm och Tokyo. 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.