Q&A

I år har Kolla! gjorts om enligt ett helt nytt koncept med förstärkt konstnärlig tyngd. Det är nu en kurerad utmärkelse där den uppsökande urvalsprocessen är av stor vikt. Vi förstår att detta väcker frågor och funderingar och har därför samlat olika frågor och svar nedan. Tveka inte att höra av dig om du undrar något annat!

Kan jag fortfarande skicka in mitt bidrag?
2020 ändras konceptet för Kolla!. 40 välrenommerade insamlare i hela landet med uppdrag att skanna av samtidsscenen inom bild och form har valt ut 120 arbeten. Av dessa har en urvalsgrupp om fyra experter valt ut 30 nomineringar. Slutligen kommer våra två kuratorer utse de tio som får utmärkelsen i varsin kategori.

Det går alltså inte att själv skicka in bidrag till Kolla! 2020, utan det är ovan beskrivna process som ligger till grund för urvalet av de tio som får utmärkelsen.

När får jag veta vilka som blivit nominerade?
Den 18 februari presenterades de 30 projekt/yrkesutövare som vår externa urvalsgrupp valt ut. Du hittar samtliga nominerade här.

När tillkännages vilka som får utmärkelsen i år?
Med anledning av coronaviruset och Folkhälsomyndighetens rekommendationer ställde Svenska Tecknare in Kolla!-dagen som skulle ägt rum 23 april i Stockholm. Istället för en analog Kolla!-dag blir det en digital Kolla!-vecka den 23-27 november . Mer om Kolla!-veckan kommer löpande på kolla.se.

Hur har urvalet gått till?
40 välrenommerade insamlare i hela landet med uppdrag att skanna av samtidsscenen inom bild och form har valt ut 120 arbeten. Av dessa har en urvalsgrupp om fyra experter valt ut 30 nomineringar. Slutligen kommer våra två kuratorer utse de tio som får utmärkelsen i varsin kategori. Det går alltså inte att själv skicka in bidrag till Kolla! 2020, utan det är ovan beskrivna process som ligger till grund för urvalet av de tio som får utmärkelsen.

Inom vilka kategorier tas de nominerade fram?
Kategorierna för Kolla! 2020 ordnas enligt en annan princip än tidigare år. Istället för rubriker som exempelvis Redaktionell illustration, Förpackningsdesign och Bokformgivning lyfter vi i år fram andra aspekter ordnade i tio nya kategorier:
– Affärsmässighet
– Berättande
– Effekt
– Form
– Hantverk
– Innovation
– Kollektivet
– Samarbete
– Utbildare
– Uthållighet

Läs mer om varje kategori här.

Varför har Kolla!s format förändras?
Syftet med förändringarna är att lägga större fokus på värdena som utövarna skapar, och samtidigt gå bort från det tidigare tävlingsmomentet. Istället för att tävla vill vi lägga fokus på att fördjupa oss i samtalen om visuell kommunikation och lyfta hela området på ett nytt sätt. Det nya formatet togs till en början fram av Hanna Nilsson, Lars Fuhre och Tyra von Zweigbergk, och nuvarande styrelse tror starkt på projektet.

Hur många vinner?
Ingen vinner i år, men tio kreatörer kommer att tilldelas en Kolla!-utmärkelse. Nina Hemmingsson och Gustav Granström bjöds in, i egenskap av curatorer, för att efter dagar av vridande och vändande, enas om vilka arbeten och kreatörer som mest utmärkande speglar varje kategori och de samhälleliga samtida aspekterna som de påverkas av. De tio som får en utmärkelse kommer att tillkännages på Kolla-dagen.

Hur har dessa insamlare gått till väga? Finns det inte en risk att det främst är redan högprofilerade arbeten som blir utvalda?
Uppdraget till insamlarna har varit att lyfta de mest intressanta och professionella arbetena inom deras eget område och placera dem i kategorierna. Till exempel så har satirtecknaren Sahar Burhan från Norrköping ombetts att hitta just arbeten inom sitt område som hon vill framhäva inom exempelvis kategorierna samarbete, innovation eller berättande.

Förhoppningen har varit att detta ska leda till att arbeten lyfts fram som görs i andra regioner än i storstäderna: arbeten som inte vanligtvis lämnas in eller står högst bland tävlingarnas nomineringar, men som är av hög kvalitet och viktiga att lyfta fram för att diskutera.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.