Jakob Nyström, motion designer, Sofie Edvardsson, creative director, och Simon Österhof, projektledare & manusförfattare. Foto: Christoffer Duff

Soja, nominerade i kategorin Berättande

Infografik- och animationsstudion Soja är en av tre nominerade i kategorin Berättande. Vi har tagit oss ett snack med Jakob Nyström, motion designer, Sofie Edvardsson, creative director, och Simon Österhof, projektledare & manusförfattare om berättelser och arbetet med filmen Topp 3.

Hej, grattis till nomineringen i Kolla!-kategorin ‘Berättande’! Animerade filmen ‘Topp 3’ som ni kreerat är en romantisk komedi om kärlek – hur har ni jobbat för att få fram berättelsen?
Tack! Vi är oerhört glada för nomineringen! Berättelsen har mestadels växt och värkts fram under manusprocessen och storyboardarbetet. Simon Österhof som är manusförfattaren till Topp 3 säger att hela historien och arbetet började med första raden ”Topp 3 idioter som jag hatar” och sen har historien byggts på därifrån. Men det har varit mycket bollande och slipande innan vi fått fram den slutgiltiga versionen. Vi har jobbat mycket tillsammans och pratat mycket under processens gång. Samt tagit råd och tips av kloka kollegor, vänner och duktigt folk när vi behövt lite perspektiv utifrån. Men historien i sig har vi alltid alla kunnat relatera till på olika sätt och byggt den utifrån det. Vi har ju alla varit kära och på både bra och dåliga platser i kärleksrelationer där inte allt alltid klaffar som man vill.

Finns det utmaningar kring att förmedla en berättelse som berör och samtidigt möta kundens önskemål och vilja?
Just när det gäller Topp 3 har vi fått massor av bra inspel av filmkonsulenten på Filminstitutet och de som jobbat med filmen från SVT:s håll, men eftersom vi är upphovspersoner har vi alltid haft sista ordet och då blir det ju något helt annat än en kundrelation. Samtidigt handlar ju alla projekt om att jobba med andra människor, och målet är ju att redan tidigt i en kundprocess försöka skapa någon slags gemenskap kring vad som är bra, vad som inte är bra, vad som berör och vad som blir platt. Där finns det absolut massor av utmaningar, både i hur man når dit och kring att man kanske helt enkelt tänker olika. Vi jobbar ofta med kunder som inte har så mycket erfarenhet av att beställa animation eller illustration och då är en viktig egenskap att utveckla att försöka förstå vad en kund känner, snarare än att blint lyssna på vad de säger. Då kan man åtminstone oftast hitta en lösning som känns megabra för alla parter.

Vilka berättelser vill ni berätta?
När det kommer till våra originalprojekt så är det så viktigt att verkligen känna för den historien som man jobbar med. Att den är viktig. Att jobba med animation tar ju tid och kräver massvis av tålamod och energi, och det hämtar man oftast ur den berättelsen man jobbar på. Så det gäller att hitta den där historien som man bara inte kan släppa, utan där nyfikenheten att upptäcka den är för stor. Men vi gillar att jobba med humor även i det sorgsna, att fantasin snarare än verkligheten får sätta gränserna, samt att utforska det mellanmänskliga som vi alla kan relatera till. Vi märker redan tydligt att vilka berättelser som kittlar ändras när man går genom livet, det är nya frågor som dyker upp i huvudet och tar plats.

Ni har sagt att ni vill skapa tillsammans med andra i en hållbar och nyfiken arbetsmiljö, hur gör ni för att skapa en sådan och sedan upprätthålla den?
Vi har pratat mycket om vad det innebär och hur vi ska nå dit. Det kommer alltid vara ett pågående arbete där perspektiv och människor förändras och därmed också arbetsmiljön. Vi drivs av nyfikenhet och det är viktigt för oss att ha det perspektivet på det som man skapar för att det ska bli så bra som det kan bli. Så där gäller att både jobba med projekt och historier som triggar nyfikenheten, men också att tillsammans skapa en kultur där vi påminner varandra om vad som känns spännande och intressant med de projekt vi tar oss an. Vi vill också verka i hållbar arbetsmiljö, där man har roligt, känner tryggheten och har utrymmet att vara både kreativ och presterande men också allt annat som ryms i att vara människa. Vi har jobbat mycket med att ta fram processer för att skapa en struktur, arbetsro och undvika övertid, samt arbetsmodeller för ett inkluderade teamwork där vi kan ta tillvara på allas perspektiv och kloka tankar.

Se samtliga Kolla!-nominerade här.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.