Bild: Linnea Teljas Puranen, en av tre nominerade i kategori Effekt i Kolla! 2020

Nominerade i Kolla! 2020 – Kategori Effekt

Claire Bonnet, grafisk formgivare, Linnéa Teljas Puranen, illustratör, animatör och grafisk formgivare. Liv Strömquist, serieskapare och manusförfattare är nominerade i kategori Effekt. Här uppmärksammar vi arbeten som har fått stor genomslagskraft, gjort tydliga avtryck och varit betydelsefulla för samhället.

Claire Bonnet

Grafisk formgivare.

Urvalskommentar: Ett pedagogiskt projekt som ger betraktaren en aha-upplevelse. The suffering workforce behind feminist clothes exponerar verkligheten bakom de kommersialiserade feministiska slagorden.

» Jag använder min roll som grafisk formgivare till att adressera samhälleliga, sociala och geopolitiska frågor. « Claire Bonnet

Claire Bonnet, The suffering workforce behind feminist clothes, masterprojekt på Konstfack, 2019.

 

Linnéa Teljas Puranen

Illustratör och animatör.

Urvalskommentar: Linnéa Teljas Puranens arbete med representation i bildappen Giphy är gjort med humor, intelligens, färg och form. Resultatet: figurerna blir människor och inte klichéer.

» Jag ser många bilder varje dag. I sociala medier, på tunnelbanan, i affären, på tv. Men jag ser ofta bara samma typ av människor. Vissa ser jag nästan aldrig. Jag tycker att bildskapare har ett ansvar att synliggöra personer som sällan får vara med. Det här uppdraget gick ut på att skapa 15 gif-bilder på människor som gör olika saker – torkar håret, målar eller är kära. De skulle dessutom föreställa personer som ofta osynliggörs. Det var ett otroligt roligt uppdrag. Jag vill uppmana fler bildskapare att jobba för att fler ska få synas – på bild men också som skapare av bild. « Linnéa Teljas Puranen

Linnéa Teljas Puranen – Giphy stickers, illustrationer för bildappen Giphy, 2019.

 

Liv Strömquist

Serieskapare och manusförfattare.

Urvalskommentar: Kraftfullt svartvitt bildskapande som attraherar och säger emot, lockar och irriterar. Begreppet ”menskonst” blev ett politiskt begrepp efter Liv Strömquists utställning The night garden i Stockholms tunnelbana.

» Jag gör serier mycket för min egen skull, för att jag vill utforska och förstå olika saker. Det måste komma från en egen, verklig vilja att undersöka något fenomen. « Liv Strömquist

Liv Strömquist – Två tjejer en bäck, bild ur The night garden, konstserie i tunnelbanan, SL, 2017–2019.

 

Kolla!-vecka 23-27 november

Under Kolla!-veckan den 23–27 november kommer de tio som får utmärkelsen Kolla! 2020 tillkännages, hyllas och presenteras. Det blir en vecka i digital form tillägnad de utvalda verken istället för en dag på Tändstickspalatset som det var tänkt från början, detta med anledning av rådande pandemi.

Veckan inleds med att Lars Fuhre, vice ordförande i Svenska Tecknare, avslöjar vilka tio som får Kolla! 2020. Efter det följer fördjupningar i varje kategoris utmärkelse i form av filmade intervjuer med var och en av mottagarna. Missa inte det!

MEN innan dess ska vi hylla och uppmärksamma de 30 nominerade arbetena här på webben.

Läs mer om årets Kolla!: Snart tillkännages utmärkelser för Kolla! 2020

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.