Andreas Wannerstedt – Waves, personligt projekt, 2019.

Nominerade i Kolla! 2020 – Kategori Form

Martin Ander, illustratör, grafisk formgivare och konstnär, Martin Falck, grafisk formgivare, art director och creative director samt
Andreas Wannerstedt, art director och motion designer är nominerade i kategori form. I denna kategori syns arbeten där estetiken medvetet får spela huvudrollen, där utformningen driver arbetet och både tillmäts och skapar ett värde i sig.

 

Martin Ander

Illustratör, konstnär och grafisk formgivare.

Urvalskommentar: Martin Anders teckningar skapar ett starkt uttryck för hela Håkan Hellströms turné, i allt från backdrops och affischer till biljetter. Överallt lyckas bilderna fånga betraktarens fulla uppmärksamhet.

» Att få betalt för att sitta och rita på arbetstid är drivkraft nog. Men att på kuppen ha en arena för att få ut alla idéer jag har, få träffa nya intressanta människor, sätta mig in i nya saker och fundera ut hur det ska se ut och genomföras – det är överväldigande! « Martin Ander

Martin Ander – Rullande åska, affischkampanj, 2017, ingick i uppdraget att göra all grafisk produktion för Håkan Hellströms turné Rullande åska, Woah Dad!, FKP Scorpio, Formförbundet, 2016–2017.

 

Martin Falck

Grafisk formgivare, art director och creative director.

Urvalskommentar: Martin Falck har arbetat med experimentell samtida typografi i sina arbeten för danskompaniet Cullberg. Hans grafiska form bryter förutfattade meningar och inspirerar.

» Jag drivs av att hitta en balans mellan att utmana normer och pusha grafisk design framåt och att samtidigt behålla respekten för uppdragsgivarens behov. Ofta har en kund en bestämd idé om hur det ska se ut som inte stämmer överens med deras innehåll eller kärna. I mitt arbete strävar jag efter att verkligen leta fram det perfekta visuella uttrycket och undvika klichéer eller normer. « Martin Falck

Martin Falck – Logotyp för danskompaniet Cullberg, del av ny visuell identitet, Cullberg, 2019.

 

Andreas Wannerstedt

Art director och motion designer.

Urvalskommentar: Andreas Wannerstedt har en genomgående röd tråd och kvalitet i sitt medium. Estetiken spelar huvudrollen och hans flöde av meditativa 3D-animationer framkallar en lugn känsla hos följaren.

» Jag brinner för skapandet och för att få utlopp för de kreativa idéer jag har. Tack vare min etablerade position på Instagram, där jag nu har över 600 000 följare, får jag möjlighet att arbeta med många intressanta projekt med stor kreativ frihet. Jag drivs alltid av att vilja utvecklas, på ett tekniskt plan men även rent kreativt.. « Andreas Wannerstedt

Andreas Wannerstedt – Waves, personligt projekt, 2019.

 

Kolla!-vecka 23-27 november

Under Kolla!-veckan den 23–27 november kommer de tio som får utmärkelsen Kolla! 2020 tillkännages, hyllas och presenteras. Det blir en vecka i digital form tillägnad de utvalda verken istället för en dag på Tändstickspalatset som det var tänkt från början, detta med anledning av rådande pandemi.

Veckan inleds med att Lars Fuhre, vice ordförande i Svenska Tecknare, avslöjar vilka tio som får Kolla! 2020. Efter det följer fördjupningar i varje kategoris utmärkelse i form av filmade intervjuer med var och en av mottagarna. Missa inte det!

MEN innan dess ska vi hylla och uppmärksamma de 30 nominerade arbetena här på webben.

Läs mer om årets Kolla!: Snart tillkännages utmärkelser för Kolla! 2020

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.