Anna Mantzaris – Good intentions, animerad film, regi av Anna Mantzaris, 2018.

Nominerade i Kolla! 2020 Kategori Hantverk

Emma Adbåge, författare och illustratör, Niki Lindroth von Bahr, konstnär och animatör och Anna Mantzaris, art director och motion designer är nominerade i kategorin hantverk. I denna kategori uppmärksammas en speciell yrkesskicklighet i den praktiska delen av yrket eller det intellektuella hantverket.

 

Emma Adbåge

Författare och illustratör.

Urvalskommentar: Det märks att Gropen har gjorts av en av Sveriges bästa bilderboksskapare. Emma Adbåges bok byggs upp av ett flygande samspel mellan bild och text.

» Skapa, skapa, skapa, göra, göra, göra, prova, prova, prova! Det är som en inre lust och vilja att undersöka som hela tiden finns där, tickandes, ibland starkare, ibland lite svagare, men alltid närvarande. Det är ett undersökande av olika frågor och funderingar som jag håller på med, där verktygen alltid är text och bildkonst. « Emma Adbåge

Emma Adbåge – Gropen, bilderbok, Rabén & Sjögren, 2018.

 

Niki Lindroth von Bahr

Konstnär och animatör.

Urvalskommentar: Niki Lindroth von Bahrs animerade kortfilm Min börda är skickligt berättad. Arbetet med de fantasieggande dockorna, kostymerna och scenografin är oklanderligt. Musiken är kongenial med den huvudlösa texten, och djurens dans humoristiskt koreograferad.

» Jag drivs av min kärlek till hantverket, av att skapa miljöer och dockor med händerna, kombinerat med mitt intresse för historieberättande. Att förena det gulliga med det obehagliga. « Niki Lindroth von Bahr

Min börda, animerad film av Niki Lindroth von Bahr, producent Kalle Wettre, Malade, musik av Hans Appelqvist, texter av Martin Luuk, röster av Klungan. Animatörer: Johanna Schubert, Eirik Gronmo Bjornsen, Anna Mantzaris, Niki Lindroth von Bahr, Dockhus Animation. Stillbildsfoto: Jorun Burman Berg, 2017.

 

Anna Mantzaris

Art director och motion designer.

Urvalskommentar: Figurernas kroppsspråk är otroligt i Anna Mantzaris animerade kortfilm Good intentions. Ljussättningen skapar en atmosfär som indikerar ett experimenterande. Helheten utgör ett fantastiskt hantverk.

» Jag drivs av kärleken till att berätta historier och skapa egna världar. Jag älskar att hitta de bästa sätten att skildra varje historia, och de olika utmaningarna under en produktion. Men också det visuella, att designa hur det ska se ut och välja vilka material jag ska använda. Det är så kul att få jobba så mycket med händerna. « Anna Mantzaris

Anna Mantzaris – Good intentions, animerad film, regi av Anna Mantzaris, 2018.

 

Kolla!-vecka 23-27 november

Under Kolla!-veckan den 23–27 november kommer de tio som får utmärkelsen Kolla! 2020 tillkännages, hyllas och presenteras. Det blir en vecka i digital form tillägnad de utvalda verken istället för en dag på Tändstickspalatset som det var tänkt från början, detta med anledning av rådande pandemi.

Veckan inleds med att Lars Fuhre, vice ordförande i Svenska Tecknare, avslöjar vilka tio som får Kolla! 2020. Efter det följer fördjupningar i varje kategoris utmärkelse i form av filmade intervjuer med var och en av mottagarna. Missa inte det!

MEN innan dess ska vi hylla och uppmärksamma de 30 nominerade arbetena här på webben.

Läs mer om årets Kolla!: Snart tillkännages utmärkelser för Kolla! 2020

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.