Ishtar Bäcklund Dakhil – Aldrig ensam, bilderbok och VR-upplevelse av Ishtar Bäcklund Dakhil, skriven med Heather Briscoe, teknisk hjälp av Vincent Wong, 2019.

Nominerade i Kolla! 2020 Kategori Innovation

Karin Cyrén, illustratör och bilderboksskapare, Ishtar Bäcklund Dakhil, illustratör och konstnär samt
Peter Johansson och Daniel Ljunggren, illustratörer och art directors är nominerade i kategori innovation. Här vill vi lyfta något helt nytt, experimentellt och nydanande, som utvecklar, utmanar och flyttar gränser.

Karin Cyrén

Illustratör och bilderboksskapare.

Urvalskommentar: Maraton är en allåldersbok som utan ord beskriver ett maratonlopp i ett böljande, skiftande landskap. En berättelse på längden som utforskar och tänjer på format och figurer.

» Vad jag drivs av beror en hel del på dagsformen. Det händer att jag drivs av lust, nyfikenhet och en känsla av att göra något nytt och jättebra. Andra gånger jobbar jag på av bekräftelsebehov och tävlingsinstinkt. Alltid driven av kaffe. Ofta styr stress och deadlines. Ibland förstår jag inte alls vad jag håller på med men jag trivs för bra på mitt kontor för att göra något annat tror jag. « Karin Cyrén

Karin Cyrén – Maraton, bilderbok, Lilla Piratförlaget, 2019.

 

Ishtar Bäcklund Dakhil

Illustratör och konstnär.

Urvalskommentar: Aldrig ensam är ett utforskande möte där den analoga akvarellmålade världen möter den digitala, och en kärleksrelation uppstår mellan bilderbok och virtual reality.

» Jag drivs av att skapa världar, utforskandet av olika medier inom bildberättande och delade upplevelser. En stor drivkraft i mitt skapande är att finna nya sätt att bjuda in betraktaren. Jag utforskar material och manér för att hitta det rätta uttrycket för det jag vill förmedla. Om jag jobbar digitalt vill jag känna handens närvaro och när jag jobbar analogt försöker jag hitta sätt att översätta det med hjälp av teknologi för att utvidga erfarenheten och göra det mer fysiskt inbjudande att bli en del av verket. « Ishtar Bäcklund Dakhil

Ishtar Bäcklund Dakhil – Aldrig ensam, bilderbok och VR-upplevelse av Ishtar Bäcklund Dakhil, skriven med Heather Briscoe, teknisk hjälp av Vincent Wong, 2019.

 

Peter Johansson och Daniel Ljunggren

Illustratörer och art directors inom spel.

Urvalskommentar: I spelet The hunter: Call of the wild kan vi välja att uppleva jakten eller vilan – det är upp till oss som användare vad vi gör i denna värld. Peter Johansson och Daniel Ljunggren har skapat en visuellt häpnadsväckande miljö.

» Att göra spel är ett väldigt stimulerande och varierat hantverk som kräver både estetisk och teknisk kunskap. Vi inspireras ofta av alla de oväntade saker man lär sig i processen att skapa fiktiva världar och upplevelser. Det känns spännande att få ge människor en förhoppningsvis unik och underhållande upplevelse. « Peter Johansson och Daniel Ljunggren

Peter Johansson och Daniel Ljunggren – The hunter: Call of the wild, spel, Expansive Worlds, Avalanche Studios, 2017.

 

Kolla!-vecka 23-27 november

Under Kolla!-veckan den 23–27 november kommer de tio som får utmärkelsen Kolla! 2020 tillkännages, hyllas och presenteras. Det blir en vecka i digital form tillägnad de utvalda verken istället för en dag på Tändstickspalatset som det var tänkt från början, detta med anledning av rådande pandemi.

Veckan inleds med att Lars Fuhre, vice ordförande i Svenska Tecknare, avslöjar vilka tio som får Kolla! 2020. Efter det följer fördjupningar i varje kategoris utmärkelse i form av filmade intervjuer med var och en av mottagarna. Missa inte det!

MEN innan dess ska vi hylla och uppmärksamma de 30 nominerade arbetena här på webben.

Läs mer om årets Kolla!: Snart tillkännages utmärkelser för Kolla! 2020

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.