Open week – Det kuratoriella temat på den första Gothenburg Design Festival, HDK Valand – Högskolan för konst och design, 2017. Foto av HDK Valand.

Nominerade i Kolla! 2020 Kategori Kollektivet

Dotterbolaget, seriekollektiv, Kreatörsgäris, diskussionsgrupp för medlemmar inom kreativa områden, administrerad av Lina Forsgren, Frida Walström, Nathalie Ruejas Jonson och Ruhani samt
Open week, temat på Gothenburg Design Festival 2017, kurerat av Onkar Kular, professor på HDK Valand är nominerade i kategori kollektivet. I denna kategori uppmärksammas värdefulla insatser för det gemensamma i branschen, som inkluderar och gagnar fler än den enskilda utövaren.

 

Dotterbolaget

Seriekollektiv.

Urvalskommentar: Ett viktigt, demokratiskt och stöttande sätt att arbeta i seriebranschen. Dotterbolaget är ett feministiskt kvinno- och transseparatistiskt nätverk, och dess betydelse för serier i Sverige kan inte överskattas.

» Vi vill arbeta tillsammans och ser en styrka i det. Att organisera sig som ett kollektiv och att arbeta feministiskt är för oss både en social och en professionell arena och en politisk ståndpunkt. Det är tydligt att det finns en stor styrka i att arbeta kollektivt. Dotterbolagets feministiska arbetsmetod har under de snart 15 år som vi har funnits förändrat den svenska seriescenen. « Dotterbolaget

Dotterbolaget – På bilderna några av kollektivets medlemmar: Mikael Hansén Goobar, Iso Sling Lindh, Malin Skogberg, Julia Hansen, Karin Hjalmarsson, Malin Granroth, Linnéa Lang, Valentina Mazzarelli. Foto: Robin Rösell.

 

Kreatörsgäris

Diskussionsgrupp för medlemmar inom kreativa områden, administrerad av Lina Forsgren, Frida Walström, Nathalie Ruejas Jonson och Ruhani.

Urvalskommentar: Kreatörsgäris är ett slutet sällskap som öppnar upp och inspirerar. En hjälpsam plats för frågor, stöd och råd inom branschen.

» Vi drivs av vikten av att kvinnor, icke-binära och transpersoner ska få ta lika stor plats i branschen, få lika ersättning och arbeta på lika villkor som CIS-män inom kreativa områden. För att lyckas med det behöver vi ett tryggt rum där vi kan lyfta varandra. Det annonseras och tillsätts många jobb via gruppen, folk hittar nya samarbeten, när det krånglar med en uppdragsgivare stöttar vi varandra och kommer med råd, och vi hjälps åt att hålla nivån på ersättning i kreativa branscher uppe. « Kreatörsgäris

Kreatörsgäris – logotyp av Lina Forsgren, 2016.

 

 

Open week

Temat på Gothenburg Design Festival 2017, kurerat av Onkar Kular, professor på HDK Valand.

Urvalskommentar: Open week var ett innovativt sätt för HDK Valand att skapa en examensutställning för designstudenter, som erbjöd en öppen plattform för teori och praktik och ett stödjande ramverk för innehåll.

» Festivalen började som en önskan att pröva nya sätt att presentera designstudenternas examensarbeten på, i ett sammanhang av understödjande utställningar och event. En sammansättning av händelser som i sin tur kan skapa platser för lärande och utforskande. Vi ville visa hur design och konsthantverk kan inspirera, utmana och ställa olika typer av frågor i mötet med en bredare publik. Hur design och konsthantverk i praktiken kan vara med att forma samtid såväl som framtid. « Onkar Kular

Open week – Det kuratoriella temat på den första Gothenburg Design Festival, HDK Valand – Högskolan för konst och design, 2017. Foto av HDK Valand.

 

Kolla!-vecka 23-27 november

Under Kolla!-veckan den 23–27 november kommer de tio som får utmärkelsen Kolla! 2020 tillkännages, hyllas och presenteras. Det blir en vecka i digital form tillägnad de utvalda verken istället för en dag på Tändstickspalatset som det var tänkt från början, detta med anledning av rådande pandemi.

Veckan inleds med att Lars Fuhre, vice ordförande i Svenska Tecknare, avslöjar vilka tio som får Kolla! 2020. Efter det följer fördjupningar i varje kategoris utmärkelse i form av filmade intervjuer med var och en av mottagarna. Missa inte det!

MEN innan dess ska vi hylla och uppmärksamma de 30 nominerade arbetena här på webben.

Läs mer om årets Kolla!: Snart tillkännages utmärkelser för Kolla! 2020

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.