Gustaf Holtenäs – Rapin*, animerad musikvideo för Jenny Wilson, 2018.

Nominerade i Kolla! 2020 Kategori – Samarbete

Gustaf Holtenäs, konstnär och animatör, Stina Löfgren, illustratör, formgivare och konstnär och Liv Strömquist, serieskapare och manusförfattare är nominerade i kategori samarbete. Här vill vi uppmärksamma givande samarbeten som lyfter det gemensamma resultatet till en högre nivå, där ett plus ett blir tre.

 

Gustaf Holtenäs

Konstnär och animatör.

Urvalskommentar: Rapin* är resultatet av illustratören och animatören Gustaf Holtenäs nära samarbete med artisten Jenny Wilson, en suggestiv animerad musikvideo där musikens innebörd lyfts av de ångestladdade bilderna

» Jag drivs av att uttrycka mig, Att få göra vad jag känner för, att engagera mig i det jag finner mest meningsfullt och intressant. Att samarbeta med inspirerande personer. « Gustaf Holtenäs

Gustaf Holtenäs – Rapin*, animerad musikvideo för Jenny Wilson, 2018.

 

Stina Löfgren

Illustratör, formgivare och konstnär.

Urvalskommentar: När illustratören Stina Löfgren anlitades av formgivare med uppdrag att inreda en museirestaurang inledde hon i sin tur samarbeten med andra tecknare och formgivare. Resultatet av samarbetskedjan blev något vi aldrig sett förut men hoppas kan inspirera flera illustratörer att ge sig ut i rummet.

» I min yrkesroll drivs jag av nyfikenhet, envishet, hantverk och okunskap. « Stina Löfgren

Stina Löfgren – Stoff, mobil, ett av flera verk för Restaurang Nationalmuseum i Stockholm, 2018.

 

Liv Strömquist

Serieskapare och manusförfattare.

Urvalskommentar: I den animerade kortfilmen Fettknölen granskas Ingmar Bergman under lupp i ett kreativt, kritiskt och humoristiskt samarbete mellan serietecknaren och manusförfattaren Liv Strömquist och filmregissören Jane Magnusson.

»Jag drivs av att ha kul och att lära mig nya saker. « Liv Strömquist 

Liv Strömquist – Fettknölen, animerad dokumentär kortfilm, manus och bild av Liv Strömquist, regi av Jane Magnusson, B-Reel Films, ingick i Bergman Revisited av Svenska Filminstitutet och Sveriges Television, 2018.

 

Kolla!-vecka 23-27 november

Under Kolla!-veckan den 23–27 november kommer de tio som får utmärkelsen Kolla! 2020 tillkännages, hyllas och presenteras. Det blir en vecka i digital form tillägnad de utvalda verken istället för en dag på Tändstickspalatset som det var tänkt från början, detta med anledning av rådande pandemi.

Veckan inleds med att Lars Fuhre, vice ordförande i Svenska Tecknare, avslöjar vilka tio som får Kolla! 2020. Efter det följer fördjupningar i varje kategoris utmärkelse i form av filmade intervjuer med var och en av mottagarna. Missa inte det!

MEN innan dess ska vi hylla och uppmärksamma de 30 nominerade arbetena här på webben.

Läs mer om årets Kolla!: Snart tillkännages utmärkelser för Kolla! 2020

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.