Our Polite Society – The Facit model, typsnitt av Our Polite Society och Jan Egbers, i projektet som inkluderade boken The Facit model: Globalism, localism & identity, redaktörer och grafiska formgivare Our Polite Society, text av Our Polite Society, Paul Gangloff, Isabel Mager, Gabriel Maher, Mark Owens, bild av Samuel Nyholm, Spector Books, 2019, samt en utställning på Åtvidaberg Bruks- och Facitmuseum, 2019.

Nominerade i Kolla! 2020 – Kategori Utbildare

Linda Holmer, lärare i design på HDK-Valand – Högskolan för konst och design, Our Polite Society, designstudio bestående av Jens Schildt och Matthias Kreutzer samt Sakaria Studio och Carolina Dahl, grafiska formgivare är nominerade i kategorin utbildare. Här vill vi lyfta ledstjärnor som värnar om kunskapsgrund och utveckling, tänker annorlunda och generöst delar sin kunskap med andra.

 

Linda Holmer

Lärare i design på HDK-Valand – Högskolan för konst och design.

Urvalskommentar: Linda Holmer är en pedagog med stor betydelse för bilderboksberättandet i Sverige, en initiativtagare av kreativa kurser och finurliga workshops inom ämnet bild och berättande. Många av de senaste årens utgivningar inom bilderböcker och serier har börjat med inspiration och kunskap från hennes gärning.

» Som pedagog drivs jag av att skapa förutsättningar så studenterna inte kan undvika att öppna för det okända. För det osäkra, ofärdiga, motsägelsefulla och mångtydiga. Och ge plats åt det sublima, det personliga, subjektiva och för konflikter och bökigheter. I min egen praktik kopplar jag gärna upp mig mot andra. « Linda Holmer

Linda Holmer. Foto: Ina Marie Winther Åshaug.

 

Our Polite Society

Designstudio bestående av Jens Schildt och Matthias Kreutzer.

Urvalskommentar: Our Polite Society är sant folkbildande: deras bok, utställning och typsnitt The Facit model sprider kunskap om svensk designhistoria och är något så fint som ett typografiskt forskningsprojekt.

» Design enligt vår uppfattning är en skapandeprocess, som har viktiga kulturella, sociala och ekonomiska konsekvenser. Vi försöker undvika uppdrag baserade på ickekritisk acceptans, trendighet eller ineffektiva arbetsmetoder. Vi strävar även efter att bidra till ytterligare integration av design i vardagen och tror att detta kan uppnås genom samarbeten inom ny teknisk utveckling, en öppen samhällssyn och en bred grundlig yrkesorientering. « Jens Schildt och Matthias Kreutzer.

 

Our Polite Society – The Facit model, typsnitt av Our Polite Society och Jan Egbers, i projektet som inkluderade boken The Facit model: Globalism, localism & identity, redaktörer och grafiska formgivare Our Polite Society, text av Our Polite Society, Paul Gangloff, Isabel Mager, Gabriel Maher, Mark Owens, bild av Samuel Nyholm, Spector Books, 2019, samt en utställning på Åtvidaberg Bruks- och Facitmuseum, 2019.

 

Sakaria Studio och Carolina Dahl

Grafiska formgivare.

Urvalskommentar: Sakaria Studio och Carolina Dahl har skapat lekfulla typografiska workshops som tar plats och interagerar med rum och föremål.

» Vi drev designstudio tillsammans i ett par år, i vilken vi jobbade undersökande med grafisk design och typografi. Som en del av den praktiken arrangerade vi workshopar på designhögskolor, festivaler och ute i samhället. Minna Sakaria har fortsatt verksamheten och driver nu studion i eget namn, Carolina Dahl jobbar som designer på Happy F & B i Göteborg. Vi samarbetar fortfarande när tillfälle ges, senast med en typografiworkshop på Konstfack och med ett bidrag till en designutställning i Seoul. « Carolina Dahl och Minna Sakaria

Sakaria Studio och Carolina Dahl – På bild: Carolina Dahl och Minna Sakaria. Foto: An Yen.

 

Kolla!-vecka 23-27 november

Under Kolla!-veckan den 23–27 november kommer de tio som får utmärkelsen Kolla! 2020 tillkännages, hyllas och presenteras. Det blir en vecka i digital form tillägnad de utvalda verken istället för en dag på Tändstickspalatset som det var tänkt från början, detta med anledning av rådande pandemi.

Veckan inleds med att Lars Fuhre, vice ordförande i Svenska Tecknare, avslöjar vilka tio som får Kolla! 2020. Efter det följer fördjupningar i varje kategoris utmärkelse i form av filmade intervjuer med var och en av mottagarna. Missa inte det!

MEN innan dess ska vi hylla och uppmärksamma de 30 nominerade arbetena här på webben.

Läs mer om årets Kolla!: Snart tillkännages utmärkelser för Kolla! 2020

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.