Pija Lindenbaum – Else-Marie och småpapporna, bok, Bonniers Juniorförlag, 1990.

Nominerade i Kolla! 2020 – Kategori Uthållighet

Mattias Adolfsson, illustratör och konstnär, David Liljemark, serietecknare, författare, illustratör, musiker, kortfilmsregissör och konstnär samt  Pija Lindenbaum, bilderboksskapare är nominerade i kategori uthållighet. I denna kategori vill vi uppmärksamma högkvalitativa kreatörskap och omfattande projekt som har fortgått oavsett vart vinden har blåst omkring dem, och utan ett ängsligt finger i luften.

 

Mattias Adolfsson

Illustratör och konstnär.

Urvalskommentar: Mattias Adolfsson är en outtröttlig linjetecknare med ojämförlig fantasi och en stor beundrarskara världen över.

» Jag drivs i min yrkesroll av lust och glädje. « Mattias Adolfsson

Mattias Adolfsson – Night flight, bild, 2014.

 

David Liljemark

Serietecknare, författare, illustratör, musiker, kortfilmsregissör och konstnär.

Urvalskommentar: En av den svenska serievärldens mesta mångsysslare heter David Liljemark. En serieskapare med stor känsla för teckning, text, musik och udda existenser.

» Idén och berättelsen är viktigast, den avgör om det gör sig bäst som serie, låttext, film eller novell. Jag vill låta saker få vara kufiska. Läsarflyt, minspel och effektivitet är viktigt, jag försöker sällan stila teckningsmässigt, utan i stället förenkla och renodla. Jag gillar när det är serietidningsmässigt färgglatt, fina platta fält utan toningar. Och oavsett hur skabrös satiren ibland blir så har jag alltid en tanke bakom, en röd tråd av ateism, feminism, socialism, humanism. Och dadaism! « David Liljemark

David Liljemark – Boltzius, seriebok, Galago, 2009.

 

Pija Lindenbaum

Bilderboksskapare.

Urvalskommentar: Pija Lindenbaum gör bilderböcker med stark känsla för barndomens fantasier och verkligheter. Under sin långa karriär har hon gett oss ständigt nya infallsvinklar på barnet, familjen och samhället.

» Det mest inspirerande med att jobba med bilderböcker för små barn är att berätta med bild. Att inte illustrera. Jag låter bild och text föra en dialog. Bilden ska inte klara sig utan text och texten inte utan bilden. Det är i mötet mellan text och bild som berättelsen finns. Och det roligaste när jag hittar på är att försöka se på tillvaron som ett barn gör, utan erfarenheter och referenser som en vuxen har. « Pija Lindenbaum

Pija Lindenbaum – Else-Marie och småpapporna, bok, Bonniers Juniorförlag, 1990.

 

Kolla!-vecka 23-27 november

Under Kolla!-veckan den 23–27 november kommer de tio som får utmärkelsen Kolla! 2020 tillkännages, hyllas och presenteras. Det blir en vecka i digital form tillägnad de utvalda verken istället för en dag på Tändstickspalatset som det var tänkt från början, detta med anledning av rådande pandemi.

Veckan inleds med att Lars Fuhre, vice ordförande i Svenska Tecknare, avslöjar vilka tio som får Kolla! 2020. Efter det följer fördjupningar i varje kategoris utmärkelse i form av filmade intervjuer med var och en av mottagarna. Missa inte det!

MEN innan dess ska vi hylla och uppmärksamma de 30 nominerade arbetena här på webben.

Läs mer om årets Kolla!: Snart tillkännages utmärkelser för Kolla! 2020

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.