Bild: Jonas Williamsson, en av nominerade i kategori Affärsmässighet i Kolla! 2020

Nominerade i Kolla! 2020 – Kategori Affärsmässighet

Sara Andreasson, illustratör, Emil Maxén, illustratör, serieskapare och författare och Jonas Williamsson, grafisk formgivare är nominerade i kategorin Affärsmässighet. Ibland lyckas en kreatör extra bra med sitt entreprenörskap. De utvalda i denna kategori har skapat sina egna möjligheter, öppnat nya vägar och hittat en unik nisch.

Sara Andreasson

Illustratör.

Urvalskommentar: Färg- och formstarkt manér plus sinne för sociala medier är lika med raketkarriär. Illustratören Sara Andreasson har inte bara lyckats marknadsföra sig själv och attraherat kunder i både Europa och USA, utan även skapat en stor och kärleksfull följarskara samt inspirerat många.

» Jag drivs av en tilltro till bildens inneboende makt och inflytande. I min yrkesroll gör jag mitt bästa för att utnyttja den kraften på ett positivt sätt som i bästa fall får människor att tänka annorlunda. « Sara Andreasson

Sara Andreasson – Valentine’s day, personligt projekt, 2019.

 

Emil Maxén

Illustratör, serieskapare och författare.

Urvalskommentar: Att som Emil Maxén inte enbart vara en stark skapande kraft utan även lyckas crowdfinansiera sina egna projekt för att få dem att lyfta från marken är ambitiöst och inspirerande.

» Min drivkraft är berättarglädje, lust och en vilja att skildra något på ett sätt som kan fascinera eller få folk lägga huvudet på sned och tänka ett varv till. Att väcka glädje och nyfikenhet. Men det är också viktigt för mig, i mitt eget skapande, att det känns äkta, genuint och från hjärtat. « Emil Maxén

Emil Maxén – Det surnar i säven, seriebok, Cobolt, 2017.

 

Jonas Williamsson

Grafisk formgivare.

Urvalskommentar: Det är en särskild typ av talang att kunna göra mycket med en liten budget. Att som Jonas Williamsson genom ett envist konsekvent koncept skapa en unik och stark grafisk profil med hög igenkänningsgrad för en liten, alternativ dansscen och med små resurser – det är good business.

» I min praktik är jag intresserad av vad grafisk design är och gör i samhället. Jag har en i grunden kritisk förståelse av formgivning som sprungen ur det modernistiska projektet. Eftersom jag ofta arbetar med det ickekommersiella är jag intresserad av bildspråk som inte drivs av konkurrens. Även av det specifika i platser och projekt och hur det kan användas för att formge understödjande strukturer för konstnärliga diskurser. « Jonas Williamsson

Jonas Williamsson – Affischer, ingick i grafisk profil för koreografi- och performancescenen MDT, 2011–2019.

 

Kolla!-vecka 23-27 november

Under Kolla!-veckan den 23–27 november kommer de tio som får utmärkelsen Kolla! 2020 tillkännages, hyllas och presenteras. Det blir en vecka i digital form tillägnad de utvalda verken istället för en dag på Tändstickspalatset som det var tänkt från början, detta med anledning av rådande pandemi.

Veckan inleds med att Lars Fuhre, vice ordförande i Svenska Tecknare, avslöjar vilka tio som får Kolla! 2020. Efter det följer fördjupningar i varje kategoris utmärkelse i form av filmade intervjuer med var och en av mottagarna. Missa inte det!

MEN innan dess ska vi hylla och uppmärksamma de 30 nominerade arbetena här på webben.

Läs mer om årets Kolla!: Snart tillkännages utmärkelser för Kolla! 2020

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.