Bild: Moa Romanova en av tre nominerade i kategori Berättande i Kolla! 2020

Nominerade i Kolla! 2020 – Kategori Berättande

Pelle Forshed, serieskapare och illustratör, Moa Romanova, illustratör, konstnär och serieskapare och Soja, studio för animation och infografik är nomimenrade i kategori Berättande. Det berättande elementet är grundläggande inom bild och form. Här lyfter vi arbeten som har sin styrka i gestaltandet av en historia.

Pelle Forshed

Serieskapare och illustratör.

Urvalskommentar: Pelle Forsheds seriealbum Under tiden bjuder på apokalyptisk, kuslig, humoristisk och vältecknad vardagsrealism i en villaförort.

» En stark drivkraft för mig är att jag tycker att det är kul att rita och att hitta på berättelser. Jag är nog ganska lustdriven när det kommer till mitt yrke, och det är både en välsignelse och en förbannelse. En annan drivkraft är viljan att uttrycka mig, att kommunicera med omvärlden. Det är som om det finns ett självändamål i själva berättandet och visualiserandet. Men ibland känner jag mig mest som ett barn som söker bekräftelse: ’Här, kolla vad jag har gjort! Fint, va?’ « Pelle Forshed

Pelle Forshed – Under tiden, serieroman, Kartago Förlag, 2018.

 

Moa Romanova

Illustratör och konstnär.

Urvalskommentar: Moa Romanovas Alltid fucka upp är en serieroman i en intressant 1980-talsinspirerad teckningsstil med starka karaktärer och miljöer. Ett tungt tema berättas med lätthet, och med en snyggt tidskänslig blick.

» Jag drivs för evigt av samma anledning: viljan att konkretisera och förverkliga fantasivärlden, den individuella världen. Min absoluta kärlek till bildkonsten grundar sig helt och hållet i att det är ett titthål in i hur känslor, tankar och upplevelser ser ut för någon annan. Och jag vill dela med mig av hur det ser ut för mig, göra mig förstådd, sedd. För vi blir ju mindre ensamma så.« Moa Romanova

Moa Romanova – Alltid fucka upp, serieroman, Kartago Förlag, 2018.

 

Soja

Studio för animation och infografik.

Urvalskommentar: Rolig och starkt berättad animerad kärlekshistoria som ger inblickar, från både Norrlands inland och blandade världsmetropoler, om tvåsamhetens drömmar och fallgropar. Vi sugs in i en färgglad värld som är svår att lämna.

» Vi drivs av skaparglädje, av att upptäcka en ny värld och berätta en historia som berör. Vi vill skapa tillsammans med andra i en hållbar och nyfiken arbetsmiljö, för allt blir roligare med fina människor runt omkring. Att känna utveckling i alla aspekter av sitt skapande är också en drivkraft i sig. Vi har också lärt oss att det är viktigt vad vi berättar och förklarar, att vi vill påverka världen både genom våra egna berättelser och i projekt som vi gör tillsammans med uppdragsgivare.« Soja

Soja – Topp 3, animerad film, regi och illustration av Sofie Edvardsson, manus och producerad av Simon Österhof, animation av Jakob Nyström, cel-animation av Salla Lehmus, kompletterande illustrationer av David Karlström, roller av Eric Ernerstedt, Jonas Jonsson och Caroline Johansson Kuhmunen, Soja/SVT, 2019.

 

Kolla!-vecka 23-27 november

Under Kolla!-veckan den 23–27 november kommer de tio som får utmärkelsen Kolla! 2020 tillkännages, hyllas och presenteras. Det blir en vecka i digital form tillägnad de utvalda verken istället för en dag på Tändstickspalatset som det var tänkt från början, detta med anledning av rådande pandemi.Veckan inleds med att Lars Fuhre, vice ordförande i Svenska Tecknare, avslöjar vilka tio som får Kolla! 2020. Efter det följer fördjupningar i varje kategoris utmärkelse i form av filmade intervjuer med var och en av mottagarna. Missa inte det!

MEN innan dess ska vi hylla och uppmärksamma de 30 nominerade arbetena här på webben.

Läs mer om årets Kolla!: Snart tillkännages utmärkelser för Kolla! 2020

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.