Niki Lindroth von Bahr. Foto: Jorun Burman Berg

Niki Lindroth von Bahr – mottagare av Kolla! i kategorin Hantverk

Konstnären och animatören Niki Lindroth von Bahr tilldelas utmärkelsen Kolla! 2020 i kategorin Hantverk för sin animerade kortfilm Min börda. –Det är extra kul att få utmärkelsen med uppmärksamhet på just hantverket som är en stor och viktig del i mitt arbete, jag är jätteglad, säger Niki Lindroth von Bahr i vår intervju med henne.

Du hittar Kolla!s intervju med Niki Lindroth von Bahr här nedan.

Niki Lindroth von Bahr får utmärkelsen Kolla! 2020 för sin animerade kortfilm Min börda. Producent Kalle Wettre, Malade, musik av Hans Appelqvist, texter av Martin Luuk, röster av Klungan. Animatörer: Johanna Schubert, Eirik Gronmo Bjornsen, Anna Mantzaris, Niki Lindroth von Bahr, Dockhus Animation, 2017.

Motivering: Filmskaparens känsla för detaljer ger en hög nivå av realism, i en samtidigt surrealistisk värld. Trots de skruvade texterna och säregna dockorna, känns världen märkligt bekant och självklar. Det är oerhört skickligt gjort, i allt från texturer till koreografi. En spot-on, ömsint och humoristisk berättad saga om en magisk vardag.

De tio som tilldelas utmärkelsen i varsin kategori har utsetts av två kuratorer, Gustav Granström ,VD Ivy Agency, och Nina Hemmingsson, serieskapare och författare.

Kolla!-intervju med Niki Lindroth von Bahr (klicka på bilden för att se filmen)

Videoproduktion: Simon Revilla
Art direction/grafisk form Kolla! 2020: Simon Revilla och Ivy Agency
Intervju: Maina Arvas
Produktionsteam Svenska Tecknare: Jenny Gustafsson, Eva Thimgren och Hanna Weiderud.
Kolla! arrangeras av Svenska Tecknare

Kategori: Hantverk
Ett gott hantverk är ett sätt att särskilja sina arbeten. Här vill vi lyfta en speciell yrkesskicklighet i den praktiska delen av yrket eller det intellektuella hantverket.

» Jag drivs av min kärlek till hantverket, av att skapa miljöer och dockor med händerna, kombinerat med mitt intresse för historieberättande. Att förena det gulliga med det obehagliga. « Niki Lindroth von Bahr

Min börda, animerad film av Niki Lindroth von Bahr. Stillbildsfoto: Jorun Burman Berg, 2017.

Länk till sida med alla vinnare och schema för veckan

Kolla! 2020

40 insamlare har skannat samtidsscenen inom bild och form och valt ut 120 arbeten. En urvalsgrupp har vaskat fram 30 nominerade arbeten. Den 23–27 november presenteras årets mottagare av Kolla! i de olika kategorierna: Affärsmässighet, Berättande, Effekt, Form, Hantverk, Samarbete, Innovation, Kollektivet, Utbildare och Uthållighet.

Kolla! är en av Sveriges främsta utmärkelser i illustration, grafisk design och rörlig bild och har i olika former arrangerats av Svenska Tecknare sedan 2003. Kolla! är en arena i Sverige för samtida illustration, grafisk form, serier, animation och andra uttryck inom visuell kommunikation, och utmärker sig genom att sätta kreatören i fokus.

Då vi fortfarande har ett läge med rekommendationer om social distans med anledning av coronavirusets spridning så kommer mottagarna av utmärkelser i Kolla! 2020 firas och presenteras i digital form under en Kolla!-vecka istället för en Kolla!-dag som var ursprungsplanen.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.