Foto: Ulf Huett

Ishtar Bäcklund Dakhil – årets mottagare av Kolla! i kategorin Innovation

Illustratören och konstnären Ishtar Bäcklund Dakhil tilldelas utmärkelsen Kolla! 2020 i kategorin Innovation för bilderboken och VR-upplevelsen ”Aldrig ensam”. Det är från början bara ett studentarbete men som i slutändan fått mycket uppmärksamhet, jag är otroligt tacksam för det, säger Ishtar Bäcklund Dakhil om att få utmärkelse i årets Kolla!

Kolla!-intervju med Ishtar Bäcklund Dakhil, om hennes arbete och om att tilldelas Kolla-utmärkelsen, finn här nedan.

Ishtar Bäcklund Dakhil tilldelas utmärkelsen Kolla! 2020 för bilderboken och VR-upplevelsen ”Aldrig ensam” 2019. Skriven tillsammans med Heather Briscoe och med teknisk hjälp av Vincent Wong.

Motivering: Bilderbokens sagolandskap i VR känns helt nytt och rätt. En kombination som vi inte visste att vi saknade och som för både VR-formatet och bilderboken framåt på ett spännande och innovativt sätt. 

De tio som tilldelas utmärkelsen i varsin kategori har utsetts av två kuratorer, Gustav Granström ,VD Ivy Agency, och Nina Hemmingsson, serieskapare och författare.

Kolla!-intervju med Ishtar Bäcklund Dakhil (klicka på bilden för att se filmen)

Videoproduktion: Simon Revilla
Art direction/grafisk form Kolla! 2020: Simon Revilla och Ivy Agency
Intervju: Maina Arvas
Produktionsteam Svenska Tecknare: Jenny Gustafsson, Eva Thimgren och Hanna Weiderud.
Kolla! arrangeras av Svenska Tecknare

Om kategorin Innovation
Något helt nytt, experimentellt och nydanande, som utvecklar, utmanar och flyttar gränser.

» Jag drivs av att skapa världar, utforskandet av olika medier inom bildberättande och delade upplevelser. En stor drivkraft i mitt skapande är att finna nya sätt att bjuda in betraktaren. Jag utforskar material och manér för att hitta det rätta uttrycket för det jag vill förmedla. Om jag jobbar digitalt vill jag känna handens närvaro och när jag jobbar analogt försöker jag hitta sätt att översätta det med hjälp av teknologi för att utvidga erfarenheten och göra det mer fysiskt inbjudande att bli en del av verket. « Ishtar Bäcklund Dakhil

 

Aldrig ensam, bilderbok och VR-upplevelse av Ishtar Bäcklund Dakhil, skriven med Heather Briscoe, teknisk hjälp av Vincent Wong, 2019.

Kolla! 2020

40 insamlare har skannat samtidsscenen inom bild och form och valt ut 120 arbeten. En urvalsgrupp har vaskat fram 30 nominerade arbeten. Den 23–27 november presenteras årets mottagare av Kolla! i de olika kategorierna: Affärsmässighet, Berättande, Effekt, Form, Hantverk, Samarbete, Innovation, Kollektivet, Utbildare och Uthållighet.

Kolla! är en av Sveriges främsta utmärkelser i illustration, grafisk design och rörlig bild och har i olika former arrangerats av Svenska Tecknare sedan 2003. Kolla! är en arena i Sverige för samtida illustration, grafisk form, serier, animation och andra uttryck inom visuell kommunikation, och utmärker sig genom att sätta kreatören i fokus.

Läs mer om alla mottagarna i Kolla! 2020 här.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.