Bild: Ivy (bilden är beskuren)

Kolla! 2020 avgjord! Här är mottagarna

Liv Strömquist, Kreatörsgäris och Niki Lindroth von Bahr är några av mottagarna av Kolla! 2020en av Sveriges främsta bild- och formutmärkelser som har arrangerats av Svenska Tecknare sedan 2003.

Årets mottagare av Kolla! visar på vilka fantastiska saker som görs av svenska illustratörer, grafiska formgivare, animatörer och serieskapare. Bland årets mottagare finns exempel på starka idéer, detaljrikt hantverkskunnande och stor integritet, säger Gustav Granström och Nina Hemmingsson, curatorer för Kolla! 2020.

Nytt för årets upplaga är att fokus skiftat från att vara en tävling till en utmärkelse där ett 40-tal branschkunniga personer runt om i landet nominerat bidrag.

Vi är mycket stolta över Kolla! 2020 som har en ny profil med förstärkt konstnärlig tyngd. De 10 utvalda mottagarna av Kolla! 2020 är av mycket olika karaktär och är goda exempel på den bredd och det stora värde som bild och form har idag, säger Lars Fuhre, vice ordförande i Svenska Tecknare.

Kolla! 2020 firas med en Kolla!-vecka där de tio som får utmärkelsen Kolla! 2020 tillkännages, hyllas och presenteras i våra digitala kanaler. Läs mer om Kolla!-veckan här.

Svenska Tecknare inleder Kolla!-veckan med intervju och tillkännagivande med Lars Fuhre, vice ordförande i Svenska Tecknare om vilka tio som är årets mottagare av Kolla! 2020. Ta del av filmen här.

Här nedan finner du Kolla!-kuratorernas motiveringar till utmärkelse i respektive kategori samt filmade Kolla!-intervjuer med var och en av mottagarna.

Alla mottagare av Kolla! 2020 

Affärsmässighet: Sara Andreasson
Motivering: Ett tydligt exempel på en ung kreatör som kunnat marknadsföra sig själv på ett briljant sätt. Hens konstnärsskap är lekfullt och konsekvent både estetiskt och innehållsmässigt. Utan mellanhänder, med ett instagramkonto som främsta kanal, har hen lyckats få ett stort antal fans och uppdragsgivare världen över. Det är inspirerande! Läs mer

Berättande: Moa Romanova
Motivering: Berättelsen om tre unga kvinnor där teckningarna förändras i takt med att huvudpersonen famlar runt i ett flöde av händelser och känslor. Det är ett stundtals gastkramande modernt drama där dialogen, färgskalan och det fria förhållningssättet till olika genrer, ger en bild av både samtiden och framtiden. Läs mer.

Effekt: Liv Strömquist
Motivering: En stark idé, både innehållsmässigt och grafiskt. Med sin placering i Stockholms tunnelbana har bilderna älskats och hatats av en stor mängd människor, och även blivit en symbol för debatten om vilken sorts konst som ska skattefinansieras. Ett lekfullt och vackert verk som trots sin enkelhet tydliggjort hur provocerande kvinnokroppen och det kvinnliga fortfarande är. Läs mer

Form: Martin Falck
Motivering: Bra exempel på när erkänd och högaktad inrättning vågar gifta sig med utmanande samtida uttryck i sin visuella identitet. Formgivaren förflyttar formnormen framåt för målgruppen samtidigt som ett lekfullt och lämpligt, beskrivande visuellt språk skapas åt uppdragsgivaren. Inspirerande projekt med uppsluppen laborerande dansant typografi. Läs mer.

Hantverk: Niki Lindroth von Bahr
Motivering: Filmskaparens känsla för detaljer ger en hög nivå av realism, i en samtidigt surrealistisk värld. Trots de skruvade texterna och säregna dockorna, känns världen märkligt bekant och självklar. Det är oerhört skickligt gjort, i allt från texturer till koreografi. En spot-on, ömsint och humoristisk berättad saga om en magisk vardag. Läs mer

Innovation: Ishtar Bäcklund Dakhil
Motivering: Bilderbokens sagolandskap i VR känns helt nytt och rätt. En kombination som vi inte visste att vi saknade och som för både VR-formatet och bilderboken framåt på ett spännande och innovativt sätt. Läs mer

Kollektivet: Kreatörsgäris
Motivering: Nytt, modernt och fräscht forum som är tillgängligt för målgruppen. Ett kollegialt systerskap på nätet där medlemmarna hjälper varandra med allt från teknisk problemlösning till arvodesfrågor. En bild som läggs upp här möts med pepp och likes. Ett slutet sällskap för att öppna upp och inspirera. Läs mer.

Samarbete: Gustaf Holtenäs
Motivering: Genom sitt förvridna och stundtals abstrakta formspråk, kommer animatören så nära smärtpunkten som det bara är möjligt. Trots sitt alldeles egna uttryck förstärker bilderna musiken och textens budskap till smärtsam tydlighet. Ett omfattande och mycket ambitiöst verk. Läs mer

Utbildare: Linda Holmer
Motivering: Det är inte alltid de får den uppskattning de förtjänar, dessa fantastiska lärare. Här har vi en kreatör som genom sina kreativa kurser och finurliga workshops gett den konstnärliga stafettpinnen vidare till ett stort antal illustratörer. De har fått hjälp att gräva djupare och hitta det egna uttrycket, för att i sin tur skapa nya och spännande böcker. En ovärderlig insats! Läs mer.

Uthållighet: Mattias Adolfsson
Motivering: Här har vi en tecknare som med stor integritet arbetar outtröttligt, utan att snegla på rådande trender. Världarna i ritblocket, fyllda av fantastiska prylar, byggnader och varelser, tycks skapade av ren lust och kärleken till tecknandet märks tydligt. En självständig och lekfull upphovsperson vars böcker, illustrationer och digitala kanaler blivit mycket uppskattade. Läs mer

 

Filmade intervjuer med mottagarna av utmärkelsen Kolla! 2020


Kolla!-intervju med Sara Andreasson
(klicka på bilden för att se filmen)

 

Kolla!-intervju med Moa Romanova (klicka på bilden för att se filmen)

 

Kolla!-intervju med Liv Strömquist (klicka på bilden för att se filmen)

 

Kolla!-intervju med Martin Falck (klicka på bilden för att se filmen)

 

Kolla!-intervju med Niki Lindroth von Bahr (klicka på bilden för att se filmen)

 

Kolla!-intervju med Ishtar Bäcklund Dakhil (klicka på bilden för att se filmen)

 

Kolla!-intervju med Lina Forsgren, Kreatörsgäris (klicka på bilden för att se filmen)

 

Kolla!-intervju med Gustaf Holtenäs (klicka på bilden för att se filmen)

 

Kolla!-intervju med Linda Holmer (klicka på bilden för att se filmen)

 

Kolla!-intervju med Mattias Adolfsson (klicka på bilden för att se filmen)

Tillkännagivande av alla mottagare i Kolla! 2020 med Svenska Tecknares vice ordförande Lars Fuhre. (klicka på bilden för att se filmen)

Videoproduktion: Simon Revilla
Art direction/grafisk form Kolla! 2020: Simon Revilla och Ivy Agency
Intervju: Maina Arvas
Produktionsteam Svenska Tecknare: Jenny Gustafsson, Eva Thimgren och Hanna Weiderud.
Kolla! arrangeras av Svenska Tecknare
Om Kolla!
Kolla! är en av Sveriges främsta bild- och formutmärkelser och har arrangerats av Svenska Tecknare sedan 2003. I år har Kolla! gjorts om enligt ett helt nytt koncept med förstärkt konstnärlig tyngd. Det är nu en kurerad utmärkelse där den uppsökande urvalsprocessen bestått av 40 insamlande branschkunniga personer runt om i landet. Det slutgiltiga urvalet av mottagarna av Kolla! 2020 har gjorts av Gustav Granström och Nina Hemmingsson, curatorer för Kolla! 2020.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.