Liv Strömquist. Foto: Maja Flink

Liv Strömquist – mottagare av Kolla! i kategorin Effekt

Serieskaparen och författaren Liv Strömquist tilldelas Kolla! 2020 i kategorin Effekt för sin utställning The night garden i Stockholms tunnelbana.  – Det är roligt att få utmärkelsen från Kolla!, inte minst som ett kvitto på att det var bra att SL var modiga nog att beställa en utställning med potentiellt provocerande innehåll för tunnelbanemiljön, säger Liv Strömquist.

Kolla!-intervju med Liv Strömquist hittar du här nedan.

Serieskaparen och författaren Liv Strömquist tilldelas Kolla! 2020 i kategorin Effekt för sin utställning The night garden i Stockholms tunnelbana.

Motivering: En stark idé, både innehållsmässigt och grafiskt. Med sin placering i Stockholms tunnelbana har bilderna älskats och hatats av en stor mängd människor, och även blivit en symbol för debatten om vilken sorts konst som ska skattefinansieras. Ett lekfullt och vackert verk som trots sin enkelhet tydliggjort hur provocerande kvinnokroppen och det kvinnliga fortfarande är.

De tio som tilldelas utmärkelsen i varsin kategori har utsetts av två kuratorer, Gustav Granström ,VD Ivy Agency, och Nina Hemmingsson, serieskapare och författare.

Kolla!-intervju med Liv Strömquist (klicka på bilden för att se filmen)

Videoproduktion: Simon Revilla
Art direction/grafisk form Kolla! 2020: Simon Revilla och Ivy Agency
Intervju: Maina Arvas
Produktionsteam Svenska Tecknare: Jenny Gustafsson, Eva Thimgren och Hanna Weiderud.
Kolla! arrangeras av Svenska Tecknare

Om kategorin Effekt
I denna kategorin vill Kolla! lyfta arbeten som har fått stor genomslagskraft, gjort tydliga avtryck och varit betydelsefulla för samhället.

» Jag gör serier mycket för min egen skull, för att jag vill utforska och förstå olika saker. Det måste komma från en egen, verklig vilja att undersöka något fenomen. « Liv Strömquist

Liv Strömquist – Två tjejer en bäck, bild ur The night garden, konstserie i tunnelbanan, SL, 2017–2019.

Liv Strömquist – Bild från tunnelbanan ur konstserien The night garden, SL, 2017–2019.

Kolla! 2020

40 insamlare har skannat samtidsscenen inom bild och form och valt ut 120 arbeten. En urvalsgrupp har vaskat fram 30 nominerade arbeten. Den 23–27 november presenteras årets mottagare av Kolla! i de olika kategorierna: Affärsmässighet, Berättande, Effekt, Form, Hantverk, Samarbete, Innovation, Kollektivet, Utbildare och Uthållighet.

Kolla! är en av Sveriges främsta utmärkelser i illustration, grafisk design och rörlig bild och har i olika former arrangerats av Svenska Tecknare sedan 2003. Kolla! är en arena i Sverige för samtida illustration, grafisk form, serier, animation och andra uttryck inom visuell kommunikation, och utmärker sig genom att sätta kreatören i fokus.

Läs mer om alla mottagarna i Kolla! 2020 här.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.