Moa Romanova. Foto: Kartago

Moa Romanova – årets mottagare av Kolla! i kategorin Berättande

Serieskaparen Moa Romanova tilldelas Kolla! 2020 i kategorin Berättande för sin serieroman  Alltid fucka upp (Kartago förlag). – Att få Kolla! i just kategorin Berättande känns så kul då det är helt centralt för mig, berättandet i bilden är det viktigaste, säger Moa Romanova om sitt arbete i vår filmade intervju med henne.

Du hittar Kolla!-intervjun med Moa Romanova här nedan.

Moa Romanova, illustratör, konstnär och serieskapare tilldelas utmärkelsen Kolla! 2020 i kategorin Berättande för sin serieroman Alltid fucka upp, utgiven på Kartago Förlag 2018.

Motivering: Berättelsen om tre unga kvinnor där teckningarna förändras i takt med att huvudpersonen famlar runt i ett flöde av händelser och känslor. Det är ett stundtals gastkramande modernt drama där dialogen, färgskalan och det fria förhållningssättet till olika genrer, ger en bild av både samtiden och framtiden.

De tio som tilldelas utmärkelsen i varsin kategori har utsetts av två kuratorer, Gustav Granström ,VD Ivy Agency, och Nina Hemmingsson, serieskapare och författare.

Kolla!-intervju med Moa Romanova (klicka på bilden för att se filmen)

Om kategorin Berättande
Det berättande elementet är grundläggande inom bild och form. Med denna kategori vill vi lyfta arbeten som har sin styrka i gestaltandet av en historia.

» Jag drivs av att uttrycka mig, Att få göra vad jag känner för, att engagera mig i det jag finner mest » Jag drivs för evigt av samma anledning: viljan att konkretisera och förverkliga fantasivärlden, den individuella världen. Min absoluta kärlek till bildkonsten grundar sig helt och hållet i att det är ett titthål in i hur känslor, tankar och upplevelser ser ut för någon annan. Och jag vill dela med mig av hur det ser ut för mig, göra mig förstådd, sedd. För vi blir ju mindre ensamma så.« Moa Romanova

Ur Moa Romanovas – Alltid fucka upp, serieroman, Kartago Förlag, 2018.

Kolla! 2020

40 insamlare har skannat samtidsscenen inom bild och form och valt ut 120 arbeten. En urvalsgrupp har vaskat fram 30 nominerade arbeten. Den 23–27 november presenteras årets mottagare av Kolla! i de olika kategorierna: Affärsmässighet, Berättande, Effekt, Form, Hantverk, Samarbete, Innovation, Kollektivet, Utbildare och Uthållighet.

Kolla! är en av Sveriges främsta utmärkelser i illustration, grafisk design och rörlig bild och har i olika former arrangerats av Svenska Tecknare sedan 2003. Kolla! är en arena i Sverige för samtida illustration, grafisk form, serier, animation och andra uttryck inom visuell kommunikation, och utmärker sig genom att sätta kreatören i fokus.

Läs mer om alla mottagarna i Kolla! 2020 här.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.