Verk av Chris Hoffman som deltar på Kolla!-dagens seminariedel om AI och kreativitet.

Samtal om AI och kreativitet på Kolla!-dagens seminariedel

Kolla!-dagen består av en kväll med prisutdelning och en dag med seminarium om AI och kreativitet.  På seminariet deltar svenska och internationella kreatörer och delar med sig av hur de använder AI i sitt skapande. Moderator för samtalen är journalisten Johanna Koljonen. Välkommen att Kolla!

Kolla!-dagens seminariedel handlar om det högaktuella ämnet artificiell intelligens (AI). På kort tid har AI ritat om landskapet för hela den visuella kreativa branschen. Utvecklingen beskrivs som en av vår tids stora utmaningar. Under Kolla!-dagens seminariedel ställer vi oss frågan om hur AI på sikt kommer att påverka det kreativa fältet? Och hur kan man som visuell kreatör dra fördelar av utvecklingen och arbeta med AI i sitt eget skapande?

Seminariet kommer att hållas på engelska.

Johanna Koljonen. Moderator.

För vem?
Seminariet är öppet för alla. Men särskilt intressant för de som arbetar kreativt med bild och form eller närliggande områden inom det kreativa fältet, eller för de som är intresserade av AI och utvecklingen av AI inom området. Även beställare av bilder, beslutsfattare och andra såsom utbildare eller journalister som kommer i kontakt med det visuella fältet kommer att finna seminariet lärorikt, aktuellt och intressant.

Hur?
Det går att delta både digitalt och på plats under seminariet. Biljetter köps via Billietto här.

Program för Kolla!-dagens seminariedel

Samtal och inspiration ­– Klockan 13.30-17.00 på Färgfabriken, Lövholmsbrinken 1, i Stockholm.

12.30 Dörrarna öppnas

13.30 Välkommen till samtal om Kreativitet och artificiell intelligens – inledning av moderator Johanna Koljonen.

13.45-14.25: Catherine Anyango Grünewald (SWE), konstnär och lektor i grafisk formgivning och illustration på Konstfack.

14.25-15.05: Chris Hoffman (DE), illustratör och animatör.

Paus med fika

15.35-16.15 Andreas Refsgaard (DK), konstnär och kreativ programmerare.

16.15-16.55: Steph Maj Swanson (SWE), multimedia-konstnär och skribent.

17.00: Slut

Efter seminariet börjar Kolla!-dagens prisutdelning. Men innan dess finns möjlighet att köpa middag till självkostnadspris i Färgfabrikens restaurang.

Kolla!-dagen arrangeras i samarbete med IASPIS, Konstnärsnämndens internationella program för bild och form.

Programmet för samtalsdelen har tagits fram i samarbete med en referensgrupp bestående av kreatörerna Nille Svensson, Annika Bäckström, Jonas Johansson och Catherine Anyango Grünewald.

Medverkande på Kolla!-dagens seminarium

Catherine Anyango Grünewald är universitetslektor på Konstfack vid Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation / grafisk formgivning och illustration. Hon har tidigare undervisat vid Royal College of Art i London med fokus på visuell forskning.

Catherine Anyango Grünewald är en internationellt utställd konstnär. Hon har ett särskilt intresse för teckningens materialitet i relation till digitala övervakningsbilder och polisfotografi. Hennes senaste arbete utforskar samverkan mellan analoga och digitala sätt att minnas, samt användningen av AI som ett koncept mellan minne och verklighet.

Catherine Anyango Grünewald. Foto IASPIS Open Studios 2022

Chris Hoffman är en tyskfödd frilansande bildskapare baserad i Haarlem, Nederländerna. Hoffman är intresserad av att experimentera med nya teknologier och utforska hur de kan böjas, förvrängas, användas, missbrukas och blandas. Han arbetar för olika kunder och produktionsföretag. Några av hans favoritprojekt inkluderar avatarer för Microsoft och karaktärer för Apple – projekt där han utforskat hur långt du kan abstrahera och reducera ändå uppnå uttryck och empati.

Exempel på Chris Hoffmans arbete.

Exempel på Chris Hoffmans arbete.

Andreas Refsgaard är en konstnär och kreativ programmerare från Köpenhamn. Andreas  Refsgaard arbetar med maskininlärning och algoritmer och har ställt ut verk och undervisat på festivaler och universitet runt om i världen. 2021 publicerade han boken ”Skabt af en kunstig intelligens ” på förlaget Samfundslitteratur.

Andreas Refsgaard.

Steph Maj Swanson (@supercomposite) är en multimedia-konstnär och skribent baserad i Uppsala. Hon är mest känd för sin berättelse om den AI-genererade kvinnan Loab, som fått internationell spridning i medier som Rolling Stone, Der Spiegel, Artnet News, BBC Radio och ABCSteph Maj Swanson arbetar även med video- och stillbildsarbete. Hon växte upp nära Nashville, Tennessee och har en examen i lingvistik från University of Washington.

Loab av Steph Maj Swanson.

Steph Maj Swanson.

Johanna Koljonen, född 1978 i Helsingfors, är journalist, författare, programledare och kritiker. År 2010 vann hon frågetävlingen På spåret i SVT tillsammans med poeten och författaren Marcus Birro. Tillsammans med Sofia Mirjamsdotter tilldelades hon 2011 Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare. Johanna Koljonen kommer att leda samtalem om AI och kreativitet under Kolla!-dagens seminariedel.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.