En av illustratören Johanna Welinders (Yoyo Nasty) känslofigurer för uppdragsgivaren Ungdomsmottagningen i Halland.

De nominerade i kategorin Innovation

Experimentellt och nytt finns Kolla!-kategorin Innovation särskilt till för. Här presenteras de tre nominerade inför Kolla!-dagen 2023. Välkommen att Kolla! och inspireras!

Om kategorin Innovation
Exempel på något helt nytt, experimentellt, nydanande. Lyckat eller misslyckat spelar ingen roll, men något nytt. Här passar projekt som utmanar och flyttar gränser, utvecklar området. Läs om alla kategorier här. 

De tre nominerade i kategorin Innovation är: 

#1 TITEL: Swee Kombucha – 100% Natural

Kreatör: Bedow byrå
Uppdragsgivare: Swee Kombucha

Swee Kombucha – 100% Natural. Kreatör: Bedow byrå.

Byrån Bedow fick i uppdrag att skapa en förpackningsdesign för ett företag i Georgien som producerar kombucha. Kombucha är en tedryck full av nyttiga bakterier för magen och uppdragsgivaren: Swee Kombucha, ville framhäva att deras bara innehåller naturliga ingredienser. Det tog också byrån tillvara på i sitt designarbete och istället för att låta innehållsförteckningen för ingredienserna stå undangömda valde Bedow att lyfta fram just de naturliga ingredienserna. Detta gjordes i form av ett grafiskt informationssystem på förpackningens framsida där varje ingrediens representeras av en färg och ett mönster.

Så här berättar Bedow:

”Ingredienserna och dess mängd styr hela tiden färgsättning och layout av de olika smakernas design, vilket skapar ett obegränsat visuellt system varje gång en ny produkt lanseras. Systemet fungerar inte bara för förpackningsdesign utan kan dessutom skapa tydlig igenkänning i allt från annonser till sociala medier.”

TITEL: Swee Kombucha – 100% Natural. Kreatör: Bedow byrå.

 #2 TITEL: Känslofigurer

Kreatör: Johanna Welinder (Yoyo Nasty), Illustratör
Uppdragsgivare: Ungdomsmottagningen Halland

Känslofigurer av illustratören Johanna Welinder, Yoyo Nasty.

För uppdragsgivaren Ungdomsmottagningen i Halland ombads illustratören Johanna Welinder, känd under namnet Yoyo Nasty, att skapa olika figurer som visade upp hur en känsla som känns, kan se ut. Målet med uppdraget var att visa på bredden av känslor och hur komplexa de kan upplevas, samt förmedla att alla unga i regionen var välkomna att ta kontakt med ungdomsmottagningen för att få stöd, råd eller hjälp när de behöver – oavsett känsloläge.

De olika känslofigurerna symboliserar bland annat ångest, ilska, vara kär, vara ledsen, stress eller identitetssökande.

Johanna Welinder beskriver arbetet:

”En fantasifull karaktär kan alla relatera till oavsett religion, kön, bakgrund eller ålder. Könssjukdomar, mens eller p-piller är svåra och jobbiga ämnen som ungdomsmottagningen har i uppgift att informera om. De lekfulla symbolerna syftar till att göra informationen mer lättillgänglig”.

Känslofigurer av illustratören Johanna Welinder, Yoyo Nasty.

#3 TITEL: Love So Cruel

Kreatör: Louise Silfversparre, 3D kreatör och Lina Reidarsdotter Källström, 3D kreatör
Uppdragsgivare: Sarah Klang, artist

Stilbild från musikvideon Love so cruel (Sarah Klang). Skapad av Louise Silfversparre, 3D kreatör och Lina Reidarsdotter Källström, 3D kreatör.

Double up Studio – som består av 3D kreatörerna Louise Silversparre och Lina Reidarsdotter Källström, har skapat en musikvideo för artisen Sarah Klangs låt ”Love So Cruel”. Andra medverkande i arbetet är också Fredrika Eriksson som utvecklat konceptet och Moa Romanova som varit karaktärsdesigner.

Uppdraget bestod i att skapa en musikvideo med inspiration från tv-realityprogrammet Paradise Hotel där huvudkaraktären (Sarah Klang) snuvas på både kärlek och prispengar i slutet.

Så här beskriver Double Up Studio arbetet:

”En klurig men rolig utmaning var att flörta med programmet lagom mycket så folk förstår referensen, men den var också tvungen att vara intressant i sig själv om man inte är bekant med programmet. Som tittare ska man förstå relationen mellan de två tävlande snabbt och känna att de har en historia”.

Musikvideon är skapad i ett program som heter Cinema4D och renderat i Octane. Hela videon går att se här.

Stilbild från musikvideon Love so cruel (Sarah Klang). Skapad av Louise Silfversparre, 3D kreatör och Lina Reidarsdotter Källström, 3D kreatör.

Av de tre nominerade bidragen kommer en vinnare att presenteras i samband med Kolla!-dagens prisutdelning den 4 oktober på Färgfabriken i Stockholm. Välkommen att Kolla! Köp biljett här. 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.